Studio

Fotostudio – The making of …  

 

Dit zijn drie foto’s van de originele stal/garage/opslagplaats/berging/kot inclusief het dak van eternitplaten dat omgebouwd gaat worden tot studio.

IMG_0003IMG_0001IMG_0005

Het allereerste dat moest gebeuren was het leegmaken van deze stal. De vorige eigenaars hebben dat dan ook heel goed gedaan. Er stond letterlijk niets meer buiten een beetje veel stof en webben.

Eens leeg kun je alles nauwkeurig opmeten en beginnen plannen. Maar eerst eens te rade gaan bij mensen die al over een studio beschikken. Ik had enkele heel concrete vragen zoals:

  1. Wat doe ik met het dak? Moet er licht doorkomen of niet?
  2. Welke kleur krijgen de muren?
  3. Welke kleur voor de grond?
  4. Vensters of niet?

Dus, ik op stap met mijn vier vragen en zoals verwacht, hoe meer vragen ik stelde, hoe waziger het beeld werd van mijn studio.

De meeste mensen stelden een dak maar met een paar veluxen en die kunnen verduisterd worden. Anderen wilden absoluut geen veluxen, “een studio is zo donker en zo zwart mogelijk”. Nog andere fantaseerden over een openschuivend dak …

Voor de muren hetzelfde verhaal: dat ging van alles wit naar alles zwart via neutraal grijs overal want dan kun je je achtergrond zowel wit als zwart maken. Nog anderen stelden voor om een aantal stukken muur in een bepaalde kleur te schilderen.

En voor de grond voor de derde keer hetzelfde verhaal: allemaal verschillende voorstellen.

Ik heb een inventaris gemaakt van alle haalbare ideeën (de meeste heb ik hierboven aangehaald) en misschien nog belangrijker een lijstje van hetgeen ik wou doen in mijn studio (portretten met natuurlijk en artificieel licht en hetzelfde voor macro, verder zou ik nog graag light painting doen maar ik weet niet goed hoe dat in zijn werk gaat). Uiteindelijk is mijn studio een soort mengelmoes geworden van de gehoorde of gelezen voorstellen.

We zijn begonnen met alles dat niet nodig was eruit te gooien zodat we een grote ruimte hadden. Dus, alle muurtjes en deuren eruit.

img_0013

Op deze foto zie je nog het oude dak bestaand uit platen met hier en daar een plastieken plaat om wat licht door te laten. De garagepoort is ook nog zichtbaar evenals de vensters. Alle muurtjes liggen nu op de grond.

Dan ben ik tot de vaststelling gekomen dat de stal eigenlijk verdeeld was is twee delen die elke in tegengestelde richting schuin hellend waren. Paarden, pipi weet je wel … Het hoogteverschil tussen het lagere gedeelte en de andere kant van het stuk was een dikke 10 cm. Extra kosten want het ganse ding moest nu nog eens een dekvloer krijgen van twaalf centimeter! Veel keuze is er niet natuurlijk wanneer je een effen, min of meer egaal oppervlak wilt waarover je gemakkelijk je flitsers kunt rollen.

img_0025

Wat hier nog gedaan moest worden is het “chappen”. Dit was namelijk een paardestal en bepaalde vloeistoffen moesten dus kunnen weglopen. De enige oplossing was dus twaalf centimeter hoog te chappen om een effen, plaate, vlakke vloer te hebben. Op de chappe hebben we dan OSB-platen gelegd en geschilderd.

Dus in een eerste fase heb ik de garagepoort vervangen door een deur, het dak vervangen door platen met aan de rechter kant twee lichtstraten en over de ganse oppervlakte een dekvloer laten leggen. Ik beschik nu over een oppervlakte van bijna negen meter op bijna zeven meter.

Hier ziet u de opening waar ooit een garagepoort was. Deze werd vervangen door een deur.

Nog veel werk voor de gyprocman.

Hij heeft dat goed gedaan; nu is het aan mij om voor de zoveelste keer de verfborstels uit te halen. Voor alle duidelijkheid, ik ben geen schilder. Ik dacht om dit rap eens “gewoon” te schilderen. Een laagje verf en voilà. Maar … eerst moest er een primer aangebracht worden gevolgd door een laag witte verf. Aangezien ik de muren wilde gebruiken als achtergrond wou ik absoluut geen lijnen zien. Dus, alles nog eens overdoen, tientallen vierkante meter. En ik verf al niet graag. En dan nog eens alles overdoen. Inderdaad: primer EN drie lagen. En dan moest ik nog aan de zwarte kant beginnen.

Op deze foto zijn de twee lichtstraten te zien evenals het wit gedeelte. Ik heb mijn studio namelijk opgedeeld in een wit gedeelte en een zwart gedeelte. Het is ook in het wit gedeelte dat ik kan werken met natuurlijk licht en met flitslampen in het zwarte gedeelte.

Het zwart gedeelte waar ook nog gordijnen moeten komen om het volledig zwart te maken.

De douche met toilet en een klein “keukentje”.

De binnenkant van de douche/toilet.

Het zwart gedeelte met een van de flitsers en een paar zelfgemaakte achtergronden.

Een doek en nog een paar achtergronden.

De tafel om aan macrofotografie te doen.

Een paar rekken met (foto)materiaal. Ondertussen staan er vier rekken.

Het plaatsje van de M(ake) U(p) A(rtiest)(e).

Ik heb spijtig genoeg geen assistent en dus moet ik creatief zijn wanneer er moet bijgelicht worden …

Modellenwerk.

Shoot met twee modellen in de studio; die dag had de valkenier drie roofvogels mee.