Studio

Studio anno 2015

 

The making of …  

 

1. Dit zijn drie foto’s van de originele stal/garage/opslagplaats/berging/kot inclusief het dak van platen dat omgebouwd gaat worden tot studio. IMG_0003IMG_0001IMG_0005

 

Het allereerste dat moest gebeuren was het leegmaken van deze stal. De vorige eigenaars hebben dat dan ook heel goed gedaan. Er stond letterlijk niets meer buiten een beetje veel stof en webben.

Eens leeg kun je alles nauwkeurig opmeten en beginnen plannen. Maar eerst eens te rade gaan bij mensen die al over een studio beschikken. Ik had enkele heel concrete vragen zoals:

  1. Wat doe ik met het dak?
  2. Welke kleur krijgen de muren?
  3. Welke kleur voor de grond?

Dus, ik op stap met mijn drie vragen en zoals verwacht, hoe meer vragen ik stelde, hoe waziger het beeld werd van mijn studio.

De meeste mensen stelden een dak maar met een paar veluxen en die kunnen verduisterd worden. Anderen wilden absoluut geen veluxen, “een studio is zo donker en zo zwart mogelijk”. Nog andere fantaseerden over een openschuivend dak …

Voor de muren hetzelfde verhaal: dat ging van alles wit naar alles zwart via neutraal grijs overal want dan kun je je achtergrond zowel wit als zwart maken. Nog anderen stelden voor om een aantal stukken muur in een bepaalde kleur te schilderen.

En voor de grond voor de derde keer hetzelfde verhaal: allemaal verschillende voorstellen.

Ik heb een inventaris gemaakt van alle haalbare ideeën (de meeste heb ik hierboven aangehaald) en misschien nog belangrijker een lijstje van hetgeen ik wou doen in mijn studio (portretten met natuurlijk en artificieel licht en hetzelfde voor macro, verder zou ik nog graag light painting doen maar ik weet niet goed hoe dat in zijn werk gaat). Uiteindelijk is mijn studio een soort mengelmoes geworden van de gehoorde of gelezen voorstellen.

We zijn begonnen met alles dat niet nodig was eruit te gooien zodat we een grote ruimte hadden. Dus, alle muurtjes en deuren eruit.

img_0013

Op deze foto zie je nog het oude dak bestaand uit platen met hier en daar een plastieken plaat om wat licht door te laten. De garagepoort is ook nog zichtbaar evenals de vensters. Alle muurtjes liggen nu op de grond.

Dan ben ik tot de vaststelling gekomen dat de stal eigenlijk verdeeld was is twee delen die elke in tegengestelde richting schuin hellend waren. Paarden, pipi weet je wel … Het hoogteverschil tussen het lagere gedeelte en de andere kant van het stuk was een dikke 10 cm. Extra kosten want het ganse ding moest nu nog eens een dekvloer krijgen van twaalf centimeter! Veel keuze is er niet natuurlijk wanneer je een effen, min of meer egaal oppervlak wilt waarover je gemakkelijk je flitsers kunt rollen.

img_0025

Dit is een foto van het nieuwe dak met twee lichtstraten. Waar de gele muur ophoudt en de grijze begint, zie je heel duidelijk het hoogteverschil van de vloer. En dat fenomeen heb je dan nog eens aan de andere kant. Je ziet ook dat er drie keer bijgebouwd en/of verbouwd geweest is. Dat moet ook allemaal “rechtgetrokken” worden want bij elke andere soort steen is er een kleine insprong.

Dus in een eerste fase heb ik de garagepoort vervangen door een deur, het dak vervangen door platen met aan de rechter kant twee lichtstraten en over de ganse oppervlakte een dekvloer laten leggen. Ik beschik nu over een oppervlakte van bijna negen meter op bijna zeven meter.