Godinnen
Introductie
Op een dag beslis ik om mee te doen aan een kasteelshoot georganiseerd door Luxury Photoshoot Events (https://www.facebook.com/LuxuryPhotoshootEvents/). Stefanie en Jan hadden al voor twee modellen gezorgd en nu moest ik alleen nog een Make-Up Artiest(e) of MUA vinden. En elke fotograaf weet hoe belangrijk het werk van een MUA is bij het shooten van mensen en zeker in het geval van portretten. Bij mij is dat nog belangrijker omdat ik PhotoShop haat. Voor alle duidelijkheid, ik heb niets tegen het programma op zich maar wel om daar uren tijd in te steken en uw ogen kapot te kijken op een scherm. Het interesseert mij ook niet om het “perfecte” lichaam noch het “perfecte” gezicht te creëren. Mensen zijn nu eenmaal zoals ze zijn.
Trouwens “goesting is koop” en wat voor u perfect is, is het voor iemand anders niet. En omgekeerd. Ga maar eens na hoe de “perfecte” lichamen geëvolueerd zijn door de eeuwen heen. (https://edition.cnn.com/videos/health/2018/03/06/what-is-beauty-cnn-health.cnn) Ik vertrouw op de MUA om puistjes en dergelijke te camoufleren en andere kleine dingetjes weg te werken en om de huid niet al te fel te doen blinken. Ik maak modellen niet slanker noch jonger dan ze zijn. Indien dat de bedoeling is dan moeten ze bij professionele shoppers gaan. Photoshoppers dat is.
Dus, ik was op zoek naar een MUA en ik krijg een e-mail binnen van Nadia Mazzaccaro die vraagt of ze mag meedoen. Natuurlijk heb ik “ja” gezegd, afgesproken aan het kasteel en de shoot gedaan. Ik was enorm tevreden van Nadia: heel erg professioneel en kent haar vak als geen ander. En … ze blijft cursussen volgen. Ook op menselijk vlak is Nadia een voorbeeld.
Dit kasteelevenement was zo goed meegevallen dat Nadia en ik dan afgesproken hebben om na te gaan of we tesamen een project zouden kunnen uitwerken. Tijdens die “meeting” waren de respectievelijke echtgenoot en echtgenote aanwezig aangezien we toch ettelijke keren zouden samenkomen voor een shoot en dat tijdens het weekend.
Het Project
Persoonlijk wou ik mijn creatief ei kwijt en niet enkel “mooie” foto’s maken. Mijn bedoeling was om iets te maken waarnaar je moest kijken. Zien is één ding, kijken is iets anders. Zo is het plan gegroeid om godinnen te creëren. Godinnen, de meervoudsvorm. Maar godinnen van wat? Toen hebben we iets beslist en dat ga ik hier nu nog niet verklappen maar we gingen er meer dan tien creëren. “We” zijn Nadia Mazzaccaro en ikzelf; Nadia is ook de MUA geworden van alle modellen.
We hebben dan een kalender opgesteld met al onze afspraken voor de shoots, Nadia heeft dan ook nog eens de meeste modellen gezocht en gevonden. Verder heeft Nadia ook alle bustiers gemaakt evenals de cirkels waar het hoofd van de modellen op ligt en we waren vertrokken voor de shoots. Die vonden plaats in mijn studio in Londerzeel, gespreid over een periode van een dikke zes maanden.
Dit is Nadia’s plekje:
Twee hoge tafels met bijhorende hoge stoel, spiegel met licht rondom rond en extra lange spiegel.
Het was de bedoeling dat na een shoot iedereen tevreden naar huis ging. Vandaar dat elke shoot bestond uit twee onderdelen: het gedeelte “godin” en het gedeelte “andere”. Met een foto van de godin was ik gelukkig. Daarna werd er geshoot voor de portfolio van de MUA en/of het model. Er werd enkel gewerkt op TFP-basis.
Is er iemand die al de namen van de godinnen heeft kunnen ontcijferen?
Bij de eerste godin hadden we een schotel gebruikt om het hoofd van het model op te laten rusten. Maar er was een boord aan en die was wel een beetje te hoog. Door die rand lag het model in een onnatuurlijke houding.
Na enkele minuten was de pijn niet meer te harden en hebben we voor iets anders gekozen. Dus, die schotel hebben we niet meer gebruikt en dan heeft Nadia zelf vier verschillende cirkels gemaakt.
Eerste foto: Medina
Binnen een paar dagen ga ik een tweede foto posten en dan is het eigenlijk de bedoeling dat je begint te vergelijken en te zoeken naar de verschillen en gelijkenissen tussen de twee foto’s.
Tweede foto: Madina
Wat is hetzelfde gebleven? Wat is er veranderd?
Derde foto: Audina
Nu zijn er toch enkele duidelijke verschillen. Dewelke?
Vierde foto: Nidina
Tot nu toe hebben we:
- twee groen/blauwe achtergronden en twee roze achtergronden,
- er is een groene cirkel en een roze cirkel
- er zijn vier stukken schors die in elke foto terugkeren
- het stuk schors (bovenaan rechts) bevat steeds hetzelfde maar er “beweegt” iets
- op de schors onderaan links hebben twee maal twee keer hetzelfde
- op de schors rechts onderaan hebben telkens iets anders (enig idee?)
- en hetzelfde voor de schors bovenaan links
Vijfde foto: Lidina
Al eens naar de naam van de godin gekeken? Hoe is die tot stand gekomen?
Zesde foto: Sedina
Wat is het verschil met de vorige vijf foto’s? Waarom deze verschillen? En wat blijft terugkomen?
Zevende foto: Jadina
Ontbreekt er iets?
Achtste foto: Apdina
Heb je nog meer roze achtergronden gezien? Waarom niet?
Negende foto: Nodina
Wit bolletje.
Tiende foto: Fedina
Ontbreekt er terug iets? Vergelijk deze eens met Jadina. En dan met een andere maand.
Elfde foto: Okdina
Dit is de voorlaatste foto uit de reeks. Wat betekent dit concreet dan? Waarom bestaat de reeks uit een totaal van twaalf foto’s?
Laatste foto: Dedina
Kunnen jullie eens laten weten wat jullie vonden van de reeks aub. Alvast bedankt.
Voilà de reeks is afgewerkt en bij deze zou ik nog eens heel speciaal Nadia willen bedanken.
Het ging in deze reeks over de “maandgodinnen”. Dus elke foto was de godin van een maand en dat legt al onmiddellijk uit waarom er twaalf foto’s zijn en waarom niet meer of minder. Verschillende mensen hebben gevraagd om model te mogen zijn in deze reeks maar … er zijn “maar” twaalf maanden.
Trouwens, indien je Jadina en Fedina bekijkt, zul je zien dat daar geen bloemen liggen. Dat was ook de plaats waar de “bloem van de maand” lag in elke foto, behalve die twee dan. Vele jaren terug waren er tien maanden; zo werden de zevende maand “september”, de achtste maand “oktober”, de negende maand “november” en de tiende maand “december” genoemd. Maar … toen heeft iemand besloten om twee maanden toe te voegen aan de kalender en werd ook nog eens besloten om de kalender te laten beginnen met die nieuwe maanden. Dat is dan ook de reden waarom september niet langer de zevende maar de negende maand werd. Hetzelfde voor oktober, november en december.
Dus, het feit dat er geen “bloem van de maand” te zien is bij Jadina en Fedina is omdat het geen “originele maanden” zijn en dit feit kan dus beschouwd worden als een hint. Tot zover de uitleg over de objekten in de rechter benedenhoek.
Bovenaan rechts zie je hoeveel bolletjes? Elf gouden en één witje. En je raadt het al: het witte bolletje duidt op de maand in kwestie.
Aan de andere kant zie je op elke foto iets anders liggen; meestal duidt dit op de naam van de maand die ze meegekregen heeft in de volksmond. Nog een hint. Zo is er de oogstmaand, hooimaand, bloeimaand en dergelijke meer.
De rest van de attributen evenals de achtergronden duiden op de seizoenen. Ook dit moest je verder helpen in het vinden van verbanden. Zo komt dezelfde achtergond drie keer terug evenals de cirkel en de stengels in de linker benedenhoek.
De namen van de godinnen: het is oorspronkelijk een samenstelling van de eerste twee letters van de maand gevolgd door “din” van “godin” en dan nog eens een “a” aan toegevoegd. Dus de godin van de eerste maand is “Ja” + “din” + “a” met als resultaat “Jadina”. Het enige probleempje waren de maanden juni en juli. Daar hebben we de laatste twee letters gebruikt.
Ben je geïnteresseerd om zelf eens voor mijn camera te staan, neem dan aub contact op.