De staat heeft geld nodig. En nu NOG meer dan anders. Herman Matthijs, voorzitter van de Hoge Raad van Financiën ligt enkele voorstellen toe. Er is blijkbaar een document gelekt naar La Libre. Wanneer je kijkt wie in die Raad zetelt dan heb je het onmiddellijk verstaan waarom die ongegeneerd en zonder enige schaamte dergelijke voorstellen doen. We zijn het land dat zijn burgers het zwaarst belast. Tot eind augustus werken wij om belastingen en taksen te betalen. En dan durven die nog onderstaande voorstellen te doen. In 2020 viel de Tax Liberation Day in België op … 08 augustus! Deze website omschrijft het als volgt: “Tot 8 augustus heeft u gewerkt voor de putten in de wegen, voor het logge ambtenarenapparaat, voor uw veel te laag pensioen … en voor een verspillende politieke klasse.” En daarmee zijn we weer eens de slechtste van de klas. We zijn ondertussen 2022 en het zal nu waarschijnlijk ergens half augustus zijn. En met de voorstellen van die *%*¨°çè§ gaan we naar eind augustus. Dus, 75% van je tijd werk je voor de staat.
In de nieuwsbrief “Wetstraat Insider” lees ik: “De ziekte van de Belgische politiek, steeds grotere kabinetten: Vivaldi zit op record van 838 mensen, Brusselse regering tikt af op 348 man”. En verder: “Het zijn Hilde Crevits (cd&v) met 45 medewerkers, en Bart Somers (Open Vld) met 41 kabinetards, die het meeste volk hebben. Minister-president Jambon zelf doet het met 35 mensen. Naast Crevits en Somers heeft ook Ben Weyts (N-VA) een kabinet van 38 mensen.” Dan moet je weten dat Somers bevoegd is voor overheidspersoneel en dan geef je toch het voorbeeld. Deze niet wat die weigert ronduit te besparen op personeel. Van zoiets had ik wel niets anders verwacht. En “Dat vertaalt zich in totaal in 288 personeelsleden op die kabinetten, of gemiddeld 32 medewerkers per minister. Die kosten in totaal 23 miljoen euro belastinggeld.”
En dan zijn er nog de 158 gedetacheerden of geleenden die uit de verschillende administraties komen. Kostprijs niet gekend. Wie ervoor betaalt wel: u en ik. Of wat had je gedacht.
Ik heb ook enkele voorstellen. Maar laten we beginnen met die van die “Hoge” Raad. Ik zal helemaal onderaan “Lage” Raad spelen en zelf enkele voorstellen doen. Dus, de voorstellen van die slimme koppen zijn:
– Verhogen van de btw van 21% naar 22%
– Afschaffen van het fiscaal voordeel van het individueel pensioensparen
– Afschaffen maaltijd- en eurocheques
– Afschaffen van de gunstregeling van tankkaarten
– Huurinkomsten zwaarder belasten
In De Morgen van 04.06.2022 zegt Matthijs het volgende: “Dat document in La Libre was volledig fake.”
Mijn bedoeling was om eens een zo correct mogelijk lijstje te maken van onze intelligente, meevoelende en empatische “leiders” (het zijn eerder lijders) die opkomen voor de kleine mens. Voor een land de grootte van een erwt op de wereldkaart en met elf miljoen inwoners, de grootte van een doorsneestad in China, hebben we er nogal wat. Ik vind verschillende lijsten die al dan niet acueel zijn en het is een lijst die voortdurend verandert. Gisteren bijvoorbeeld heeft Wouter Beke ontslag genomen en binnenkort vertrekt er nog een.
Onderstaande tekst heb ik gevonden op de website van de Vlaamse Regering.
“Elke gemeenschap en elk gewest heeft een eigen parlement en een eigen regering. In theorie zou België zeven parlementen en zeven regeringen moeten tellen: 3 gemeenschappen + 3 gewesten + 1 federale overheid = 7 parlementen en regeringen. Toch hebben we ‘maar’ zes parlementen en zes regeringen: het Vlaams Parlement en de Vlaamse Regering besturen zowel de Vlaamse Gemeenschap als het Vlaamse Gewest.”
Op de website van de VRT wordt dit:
“Je kunt zelfs zeggen: negen regeringen en negen parlementen, als je de hele politieke fauna en flora van Brussel erbij telt. Niet enkel het parlement van het hoofdstedelijke gewest dus, maar ook pakweg de Vlaamse gemeenschapscommissie.” “In totaal zijn er in dit land 61 zitjes in een of andere regering, en 795 in een parlement. Maar er zijn slechts 48 leden van een regering, en 475 van een parlement. Vanwaar dat verschil? Door dubbele en zelfs drievoudige petjes. Vijftig van de zestig senatoren worden bijvoorbeeld geleverd door de parlementen uit de gemeenschappen. In Brussel gaat het nog verder: daar zitten parlementsleden tegelijk in het parlement, de raad van de Vlaamse of Franse Gemeenschapscommissie én zitten ze nog eens allemaal samen in de Verenigde Vergadering van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Voor de ministers geldt hetzelfde principe van verschillende petjes.”
“De vraag is nu: hoeveel kost dat allemaal? Wel, in 2018 was dat zo’n 670 miljoen euro voor alle parlementen en regeringen samen.
De regeringen nemen 197,64 miljoen euro voor hun rekening, de parlementen 418,75 miljoen. Een groot stuk daarvan is bestemd voor lonen en gebouwen. Daarbij komen nog de kosten van het koningshuis en de dotatie aan de partijen. Alles samen vormen ze de kosten van het democratische apparaat.
Niet inbegrepen zijn andere democratische instellingen: het Rekenhof (ook goed voor zo’n 49 miljoen euro per jaar), het Planbureau en het Comité I of het Comité P. Het gaat hier enkel om de bovenlokale politiek pur sang.
De lokale besturen, provincies en gemeenten, zijn evenmin meegeteld. Net als de kosten van de ambtenaren, waarvan er in ons land 814.000 zijn, of 16,8 procent van het totale aantal werkenden. Recent onderzoek wees trouwens uit dat de Belgische ambtenaren bruto tot de duurste van Europa behoren. Alles samen kosten ze ongeveer tien miljard per jaar of 2,6 procent van het bruto nationaal product. Maar in deze telling zijn ze dus niet opgenomen.”
Jaja, je hebt dat goed gelezen: 814.000 ambtenaren of 17% van de “werkenden”.
Het is zo erg met die postjes dat men limieten heeft moeten invoeren: Elio Di Rupo (PS) mag maximum 68 en de kabinetten van de viceminister-presidenten 55 medewerkers hebben.
Bij het begin van Vivaldi en de gebruikelijke blabla en loze beloftes ging men de grootte van de kabinetten aanpakken. En dan worden ze verkozen, dus is hun postje veilig gesteld en dan ziet men dat het budget van de kabinetten omhoog gaat met … 25%. Jawel, met een kwart. Concreet van 56.000.000 euro naar 68.000.000 euro.
“Ondertussen heeft de federale ploeg nog geen update gegeven van de huidige cijfers. Al sinds december 2021 vraagt Kamerlid Sander Loones (N-VA) daarom: hij stuurde toen elke minister een vraag om een actualisering van het aantal medewerkers. De reden was simpel: in zijn State of the Union van oktober 2021 kondigde premier Alexander De Croo een “besparing van 1,11 procent aan bij de administraties en instellingen”, voor 2022.”
Aankondigen en beloven, daarin zijn ze kampioenen.
De verschillende gemeenschappen hebben nog eens aparte ‘miniparlementjes’ in het Brusselse Parlement: de gemeenschapscommissies. Ze zijn samengesteld uit vertegenwoordigers van de gemeenschappen in Brussel.
Zo zijn er ook de “administratieve samenwerkingsverbanden” als:
Al ooit gehoord van:
1 Eerste minister
14 ministers
5 staatssecretarissen
838 medewerkers
Zo is er een minister of staatssecretaris voor:
Gelukkig ben ik op dit document gestoten. Een heel grote hulp en kun je dat eens bekijken aub. Ik persoonlijk werd er misselijk van. Het aantal nationale ministers, staatsecretarissen en bijhorende postjes is wansmakelijk. VIJFTIG pagina’s postjes zoals onder andere:
– Adjunct-Directeur van van alles en nog wat
– Directeur van van alles en nog wat
– Adviseur voor van alles en nog wat
– Assistente
– Press Officer
– Woordvoerder
– Speech writer
– Fotograaf
– Coördinator van van alles en nog wat
– Expert van van alles en nog wat
– Chauffeur
– Senior Advisor
– Vertaler
– Chef Protocol
– Bode
– Indicateur
– Onthaalmedewerkster
– Raadgeefster van van alles en nog wat
– Rekenplichtige
– Kok
– Communicatiebeheerder
– Informaticus
– Deskundige van van alles en nog wat
– Celverantwoordelijke
– Adjunct-kabinetschef
– Manager van van alles en nog wat
– Econoom
– ICT-coördinator
– Aanwijzer/agendadienst
– Indicateur
– Copywriting
– Graficus
– Sociaal mediastrateeg
– Beeldvoerder
– Attaché
– Magistraat
– Secretaresse/Secretaris
– Onderhoudswerker
Wat opvalt is dat Wilmès bijvoorbeeld een dertigtal (30) raadgeefsters en -gevers heeft! Naast de kok, chauffeur en al die andere onmisbare functies. Vanden Broucke heeft drie woordvoerders en twee waarvan de functie “Contact met de burger” is. Van Quickenborne een dertigtal (30) adviseurs, elf medewerkers en – sters en zes (6) chauffeurs.
En dan zijn er deze jobs waarvan je je afvraagt wie deze jobfunctie bedenkt en omschrijft: “Raadgever Transversaal overzicht multilaterale samenwerking: Klimaat en leefmilieu, Mensenrechten”. Wat doen die acht uren per dag?
Ergens is er een “Dienst algemeen beleid en strategie” en die doet het volgende, dag in dag uit:
1 Minister-president
9 ministers
288 medewerkers
Zo is er een minister voor:
Ook hier heb je lange lijsten met raadgevers en medewerkers allerhande. Ik heb echter noch chauffeurs noch koks gevonden.
1 Minister-president
7 ministers
Zo is er een minister voor:
1 Minister-president
4 ministers
Zo is er een minister voor:
1 Minister-president
3 ministers
6.000 “agents”
Zo is er een minister voor:
“Le ministère de la Fédération Wallonie-Bruxelles a pour mission de mettre en œuvre, après approbation par le parlement, la politique du gouvernement. Il regroupe près de 6000 agents et est organisé en six grandes entités, à savoir le Secrétariat général et cinq administrations générales : Enseignement, Culture, Aide à la Jeunesse, Sport et Maisons de justice.”
Ik zou graag willen weten wat een “agent” is en wat die ZESDUIZEND doen elke dag.
Dit is een overzicht van al de verschillende bevoegdheden:
FEDERAAL |
VLAAMS |
WAALS |
DUITS |
BRUSSEL |
Justitie | Buitenlandse Zaken | Economie | Lokale Behörden | Budget |
Regie der Gebouwen | Cultuur | Commerce extérieur | Finanzen | Fonction publique |
Financiën | ICT | Recherche + innovation | Gesundheit und Soziales | Egalité |
Bestrijding fiscale fraude | Facilitair Management | Numérique | Raumordnung | Enseignement |
Ontwikkelingssamenwerking | Binnenlands Bestuur | Aménagement du territoire | Wohnungswesen | Enfance |
Buitenlandse Zaken | Bestuurszaken | Agriculture | Bildung | Santé |
Europese Zaken | Inburgering | IFAPME | Forschung | Culture |
Defensie | Gelijke Kansen | Centres de compétences | Erziehung | Médias |
Beliris | Economie | Emploi | Kultur und Sport | Droits des Femmes |
Fed. Culturele Instellingen | Innovatie | Formatioin | Beschäftigung | Enseignement supérieur |
Veiligheid | Werk | Santé | Medien | Enseignement |
Binnenlandse Zaken | Sociale economie | Action sociale | Bildung | Promotion sociale |
Buitenlandse Handel | Landbouw | Egalité des chances | Forschung | Hôpitaux universitaires |
Sociale Zaken | Onderwijs | Droits des femmes | Erziehung | Aide à la jeunesse |
Volksgezondheid | Sport | Logement | Maisons de Justice | |
Asiel en Migratie | Dierenwelzijn | Pouvoirs locaux | Jeunesse | |
Pensioenen | Vlaamse Rand | Budget et des Finances | Sports | |
Energie | Justitie en Handhaving | Aéroports | Promotion de Bruxelles | |
Leefmilieu | Omgeving | Infrastructures sportives | Education | |
Duurzame Ontwikkeling | Energie | Fonction publique | ||
Mobiliteit | Toerisme | l’Informatique | ||
Belgocontrol | Welzijn | Simplification administrative | ||
NMBS | Volksgezondheid | Allocations familiales | ||
Middenstand, Zelfst., KMO’s | Gezin | Tourisme | ||
Landbouw | Armoedebestrijding | Patrimoine | ||
Maatschappelijke Integratie | Financiën en Begroting | Sécurité routière | ||
Grote Steden | Wonen | Environnement | ||
Digitale agenda | Onroerend Erfgoed | Nature | ||
Telecommunicatie en Post | Mobiliteit | Forêt | ||
Admin. vereenvoudiging | Openbare Werken | Ruralité | ||
Bestrijding sociale fraude | Brussel | Bien-être animal | ||
Privacy | Jeugd | Climat | ||
Noordzee | Media | Energie | ||
Werk, Eco. en Consum. | Mobilité | |||
Armoedebestrijding | ||||
Gelijke Kansen | ||||
Personen met beperking | ||||
Begroting | ||||
Ambtenarenzaken | ||||
Nationale Loterij | ||||
Wetenschapsbeleid |
Nu moet je eens nagaan hoeveel keer bepaalde onderwerpen dubbel, driedubbel of meer er zijn!
En alsof dat nog niet genoeg is, heb je dan ook nog eens een:
Het federaal parlement bestaat in België uit twee kamers: de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat.
Kamer van Volksvertegenwoordigers
In de Kamer van Volksvertegenwoordigers worden de 150 volksvertegenwoordigers rechtstreeks verkozen bij algemeen stemrecht. Op vlak van talen is de Kamer samengesteld uit 88 Nederlandstaligen en 62 Franstaligen.
Senaat
De Senaat telt 60 leden. 50 senatoren worden aangewezen door de parlementen van de gemeenschappen en gewesten onder hun leden. De groep bestaat uit 29 leden van het Vlaams Parlement, 10 van het Parlement van de Franse Gemeenschap, 8 van het Parlement van het Waalse Gewest, 2 van de Franse taalgroep van het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 1 van het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap. De overige 10 senatoren zijn gecoöpteerd op basis van de verkiezingsresultaten.
Wij betalen 40.000.000 euro voor deze bende van een 180-tal mannen en vrouwen waaronder bodes, een schrijnwerker, electriciens, koffiedragers en nog meer onmisbaar personeel. Daarvoor komen ze acht keer per jaar samen. Voor zover dat nodig is natuurlijk want de geplande samenkomst van 10 juni is geschrapt wegens … lege agenda!
Met 340 kabinetsmedewerkers schiet de regering van het Brussels Gewest wel de hoofdvogel af qua aantal medewerkers! Zo heeft minister-president Rudi Vervoort (PS) zelf liefst 76 medewerkers met een gemiddelde van 43 medewerkers per kabinet! In totaal tikt de Brusselse ploeg aan tot 340 man waarvan acht ministers en staatssecretarissen. Een gemiddelde Brusselse minister verdient dus 279.000 euro per jaar zijnde 23.288 euro bruto per maand staat te lezen in La Libre.
Natuurlijk zijn er ook nog de Federale Organisaties:
01. Federale Overheidsdiensten (FOD):
– FOD Kanselarij van de Eerste Minister
– FOD Beleid en Ondersteuning
– FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
– FOD Binnenlandse Zaken
– FOD Financiën
– FOD Mobiliteit en Vervoer
– FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg
– FOD Sociale Zekerheid
– FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
– FOD Justitie
– FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie
– Ministerie van Defensie
En dan zijn er nog zo’n dingen als de overheidsdiensten, instituten, archieven, musea, diensten, secretariaten, bibliotheken, agentschappen, regieën, bureau, platform, kruispuntbank, institute, kas, commissariaat-generaal, onderzoeksnetwerk, Administratieve dienst met boekhoudkundige autonomie, …
02. Programmatorische federale overheidsdiensten (POD’s)
– POD Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding, Sociale Economie en Grootstedenbeleid
– POD Wetenschapsbeleid
03. Wetenschappelijke instellingen
– Koninklijk Meteorologisch Instituut van België
– Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie
– Algemeen Rijksarchief en Rijksarchief in de Provinciën
– Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
– Koninklijk Museum voor Midden-Afrika
– Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium
– Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis
– Koninklijke Bibliotheek van België
– Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
– Koninklijke Sterrenwacht van België
– Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie
– Dienst voor Wetenschappelijke en Technische Informatie
– Poolsecretariaat
04. Instellingen van openbaar nut (ION)
De ION’s zijn verbonden met een of meerdere FOD’s maar hebben een grotere of minder grote autonomie naargelang het type.
Er zijn vier types: type A: ze staan onder het gezag van een of meerdere ministers en types B, C en D: deze ION’s staan onder het gezag van een beheersorgaan en staan onder de voogdij of de controle van een of meerdere ministers.
– Nationaal Geografisch Instituut
– Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen
– Centrale Dienst voor Sociale en Culturele Actie van het Ministerie van Defensie
– Controledienst voor de ziekenfondsen en de landsbonden van ziekenfondsen
– Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
– Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten
– Federaal Planbureau
– Regie der Gebouwen
– War Heritage Institute
05. Openbare instellingen van sociale zekerheid (OISZ)
De OISZ zijn verbonden met een of meerdere FOD’s en hebben elk een specifieke taak in het beleid van de sociale zekerheid.
– Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA)
– Federale Pensioendienst (FPD)
– Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ)
– eHealth-platform
– Federaal agentschap voor beroepsrisico’s (Fedris)
– Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen
– Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering
– Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid
– Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie
– Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen
– Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering
– Technische cel RIZIV
06. Administratieve diensten met boekhoudkundige autonomie (ADBA)
– Régie van de Gevangenisarbeid
– Administratieve dienst met boekhoudkundige autonomie van het beheer van de identiteitskaarten en van het rijkregister
– Centrale dienst voor Duitse vertaling (CDDV)
– Administratieve dienst met boekhoudkundige autonomie belast met Consulaire Zaken
– Administratieve dienst met boekhoudkundige autonomie “Nationale Veiligheidsoverheid”
– Administratieve dienst met boekhoudkundige autonomie “Sociale activiteiten”
– Fedorest, Administratieve Dienst met Boekhoukundige Autonomie opgericht binnen de FOD Financiën
– Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen
– Résidence Palace – Internationaal Perscentrum – Brussel
– Belgisch Telematicaonderzoeksnetwerk (BELNET)
– Staatsdienst met Afzonderlijk Beheer Centrum voor Internationale Conferenties Egmont II – Egmontpaleis
En nog is het niet genoeg want in de rubriek “allerlei” staan deze:
– Andere ION:
– Enabel
– Federale politie
– Bedienaars van de erediensten
– Het leger
– Raad van State
– Paleis voor Schone Kunsten
– Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling
– UNIA (Interfederaal Gelijkekansencentrum)
– Federaal Centrum voor de analyse van de migratiestromen, de bescherming van de grondrechten van de vreemdelingen en de strijd tegen de mensenhandel
– Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT)
En ook al die instellingen hebben hopen en hopen medewerkers en adviseurs.
Tijdens mijn zoektocht kwam ik dit tegen over Optifed en er verscheen een glimlach op mijn gezicht want er was hoop:
Optifed is het federale efficiëntieprogramma, dat als doel heeft besparingen te realiseren en de werking van de federale overheid te verbeteren door een sterkere samenwerking tussen de federale overheidsdiensten. Het spoort goede efficiëntiepraktijken op in de federale overheid om ze vervolgens op een projectbasis toe te passen in zoveel mogelijk diensten.
Samenstelling
De interne cel die het programma ondersteunt bestaat uit interne deskundigen uit de federale organisaties en werkt nauw samen met de 3 colleges van leidinggevende ambtenaren. De Eerste minister, de minister van Begroting en Administratieve Vereenvoudiging en de minister voor Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare Diensten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering.
Programma’s
De Ministerraad van 13 juli 2012 gaf zijn fiat voor 8 programma’s van de cel Optifed:
Projecten
Federale organisaties kunnen projecten voorstellen in het kader van de programma’s. Deze projecten moeten transversaal zijn, ze mogen geen terugkerende kosten veroorzaken en de uitvoering van het project moet een rechtstreekse impact hebben op de dienstverlening van de overheidsdienst.
Ze worden geanalyseerd door Opfited en het budget wordt project per project goedgekeurd door de Ministerraad vóór ze van start gaan.
De glimlach was snel verdwenen want de projecten dateren van 2012 en 2013 en de laatste update van deze pagina gebeurde in 2017. Nog zo’n idee en plan dat waarschijnlijk veel gekost heeft aan consultants en studies, dat met veel bombarie en persberichten wordt aangekondigd en dat een stille dood sterft. En wie is er verantwoordelijk voor de verspilling van tijd en geld? Zoals altijd in de politiek: niemand. En wie heeft er voor dit zoveelste misbaksel betaald? Zoals altijd: u en ik.
Wat je zekerr eens moet bekijken is dit document als overzicht en dit document voor de details.
En nu mijn voorstellen:
01. Schaf Laken af.
02. Eén en slechts één “Eerste Minister”.
03. Eén en slechts één minister van iets (ongeacht de moedertaal, het geslacht, de religieuze overtuiging of de seksuele geaardheid van die persoon) met een maximum van twaalf ministers.
04. Eén en slechts één Parlement – geen Senaat.
Enkel mensen op wie wij gestemd hebben kunnen een van de eerder genoemde postjes innemen. Al de rest mag een echte job gaan zoeken.
Ik zoek NOG ALTIJD een duidelijk en klaar overzicht/tabel van de verschillende instellingen in België met een prijs ernaast. Nu is het een gigantisch gepuzzel met veel knip- en plakwerk met cijfers die niet altijd overeenkomen. Met al die duizenden en duizenden medewerkers moet er toch ooit één zijn die zo’n tabel eens gemaakt heeft.
Mijn extra voorstellen :
1- In heel het land moet men op alle politici die op de lijst staan, kunnen stemmen.
2-Die met de meeste stemmen wordt premier. Indien niet ok daarmee, exit forever in de politiek.
3-Slechts 1 regering, met Waalse, Brusselse,Vlaamse en Duitse ministers. Elke minister moet 4 talig zijn. Als dat niet kan, exit uit de politiek.