Klimaat – Deel 02

We moeten iets doen aan het klimaat hoor je nu al tientallen jaren. Net toen we er gingen aan beginnen, kwam COVID-19 langs. Plots werd dat een prioriteit. Ah ja, er stierven mensen. Van de opwarming sterven er ook mensen! En in de toekomst zullen er meer sterven dan van COVID-19. Wanneer de opwarming eventueel/ooit op hol slaat, dan is die waarschijnlijk niet meer te stoppen. Maar goed, zover is het (nog) niet. We werken eraan en echt gemakkelijk is het niet.

In de vorige post had ik het even over het Amazonegebied. Nu lees ik in De Morgen van 14.05.2022 dat in april 2022 (in één maand dus), “minstens 1.013 vierkante kilometer gekapt werd”. In vergelijking met vorig jaar is er 74,6 procent meer ontbost. Wetenschappers waarschuwen nog maar eens voor het kantelpunt wanneer het Amazonegebied meer CO2 zou uitstoten dan het opneemt.

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft een update uitgebracht en het zou nu wel kunnen dat we in 2027 reeds aan de gevreesde 1,5°C opwarming zouden komen. De kans dat dit gebeurt, is gestegen van tien procent in 2017 naar 48% nu.

We moeten onze energieafhankelijkheid verminderen en meer inzetten op groene energie die we in het beste geval zelf produceren. Het gebruik van fossiele brandstoffen moet naar beneden en het liefst naar nul. Dus nog meer isoleren en nog minder rondrijden en -vliegen. Daarvoor gaan we ook werken aan één energieunie. En natuurlijk gaat dat “iets” kosten: 195.000.000.000 euro.

Duitsland financiert Poetins oorlog door elke dag miljoenen euro’s te betalen voor de olie die ze er kopen. Eerst wilden ze hun aankopen niet verminderen, laat staan stoppen. Eerst wilden ze ook Oekraïne militair niet helpen en dan hokuspokus en ze krijgen plots wel wapens. En nu hokuspokus, willen ze ook stoppen met de aankoop van olie. Toch tegen het einde van het jaar. De oplossing? Waterstof. Nu, of het een “oplossing” is, is nog maar de vraag. Ze zullen in elk geval stoppen met geld te injecteren in de staatskas van Poetin maar of dit de natuur ten goede komt, mag blijkbaar nu al betwijfeld worden … En wij gaan, samen met nog een hoop andere landen, ook voluit voor waterstof.

En dan denk je, ze zijn goed bezig in Europa. Tot je energie-expert Luc Pauwels hoort in “De Afspraak” van 21.06.2022. Nederland en Duitsland zouden tegen 2030 hun steenkoolgebruik verminderen met 35% om in 2030 volledig te stoppen. Maar … nu draaien de steenkoolcentrales weer op volle capaciteit. Polen en Italië gaan ook weer meer steenkool gebruiken en Oostenrijk gaat een gascentrale ombouwen tot een steenkoolcentrale. We moeten niet ongerust zijn: het is een noodmaatregen en die is ook nog eens tijdelijk. En de kerncentrales die 75 keer minder CO2 uitstoten dan een steenkoolcentrale? Wel, de eerste gaat dicht in oktober.

Maar er is toch het Emission Trade System (ETS). Inderdaad er is het systeem waarbij de vervuiler betaalt en hoe meer je verbruikt, hoe meer je betaalt. Op papier weer een goede formule. Aangezien steenkool twee keer zo vervuilend is als gas, zal de steenkool op termijn verdwijnen. Wat blijkt nu? Gas is nu zo duur dat het goedkoper is om met steenkool te werken zelfs inclusief de emissierechten.

En dan is er nog waterstof dat veel “stof doet opwaaien“. Voor sommigen de mirakeloplossing; de realiteit is dat waterstof de atmosfeer tot 11 keer meer opwarmt dan CO2.

Waarom, o waarom hebben we niets gedaan in 1977? Inderdaad, meer dan VEERTIG jaar geleden! Kun je je voorstellen waar we nu zouden staan indien we toen begonnen waren met te denken en investeren in nieuwe technologieën? Er lagen toen al zonnepanelen op het dak van het Witte Huis. Een jaar later wordt Reagan president en het eerste wat hij doet, is de zonnepanelen verwijderen. In dat jaar ontvangt Jimmy Carter een memo met daarin deze paar zinnen:
“Fossil fuel combustion has increased at an exponential rate over the last 100 years. As a result, the atmospheric concentration of CO2 is now 12 percent above the pre-industrial revolution level and may grow to 1.5 to 2.0 times that level within 60 years. Because of the “greenhouse effect” of atmospheric CO2 the increased concentration will induce a global climatic warming of anywhere from 0.5 to 5°C.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.