Ik ben dit weekend nog maar eens naar de Doode Bemde geweest. Voor diegenen die dit gebied nog niet kennen, hier kun je extra informatie vinden over dit mooi en gevarieerd natuurgebied:
– http://www.natuurpunthaacht.be/downloads/Natuurbeheer%20-%20excursieverslag%20Doode%20Bemde.pdf
– http://www.vlaamsbrabant.be/binaries/wandelparels-huldenberg-doode-bemde_tcm5-27514.pdf
– http://www.natuurpunt.be/natuurgebied-doode-bemde_285.aspx
– http://www.achterdoechelen.be/127_4.htm
– http://home.scarlet.be/vanautgaerden/doodebemde.html
Er is werkelijk voor elk wat wils: als natuurfotograaf ben ik wel tamelijk vroeg ter plaatse. Dezer dagen is dat zo rond zes uur want een half uurtje later komt de zon op en die doet toch van die prachtige dingen met haar eerste stralen. Tegenwoordig ben ik in een “vogel-stemming” en probeer ik deze diertjes dan ook vast te leggen. Hmmm, niet gemakkelijk: ofwel zijn ze te ver weg, ofwel te dicht, ofwel is er niet genoeg licht ofwel veel te veel en ga zo maar door. De kijkhutten? Wel, het woord zegt het zelf, het zijn hutten om te kijken en geen “fotografeerhutten”. In veel gevallen zijn de openingen te klein voor de te gebruiken lenzen of de afstanden zijn te groot om van de vogels in kwestie een deftige foto te maken.
De oplossing? Heel creatief zijn en veel improviseren. Een “taktiek” die (voorlopig) werkt is ergens “kamperen” onder een boom en dan maar afwachten totdat die vogels in uw buurt komen met uw fototoestel steeds in aanslag. Bij de eerste beweging of klik is uw onderwerp gaan vliegen natuurlijk. Iedere keer opnieuw ontdek wat een fantastische deugd geduld is!
Ook de makrofotograaf zal hier zeker aan haar/zijn trekken komen. Breng wel veel plastieken kleren mee want het is nogal vochtig en zeker ’s morgens vroeg. Goede schoenen of plastieken botten komen ook altijd van pas. Het is niet het ideaal schoeisel om veel kilometers af te leggen maar dat doen fotografen toch nooit.