Workshop in de Plantentuin in Meise

Zaterdag ben ik naar een workshop geweest in de Nationale Plantentuin in Meise. De locatie is gewoon fantastisch: 18.000 plantensoorten op 92 ha vol planten en bloemen van overal ter wereld. Indien u lang genoeg zoekt, komt u alle kleuren van de regenboog tegen.

De workshop begon met de gebruikelijke voorstelling van de deelnemers. Daarna was er de theorie over licht, scherptediepte, compositie en dergelijke meer. Daarna hebben we, onder begeleiding van een gids, een rondleiding gekregen in de serres. Vervolgens was het al tijd voor een hapje en een drankje gevolgd door nog een klein beetje theorie . Dan was het tijd om hetgeen we geleerd hadden om te zetten in praktijk. De deelnemers werden opgesplitst in twee groepen en kregen verschillende opdrachten alnaargelang het niveau van de fotografen. Daarna werden de meesterwerken van elke fotograaf besproken. Hier werd weer eens bewezen, voor zover dat nog nodig is, dat (toch in een eerste fase) het materiaal a bsoluut van geen belang is. Alles zit tussen de twee oren: de twee ogen. Fotografie is een kwestie van licht maar vervolgens van kijken. Indien de fotograaf het niet ziet, … .

De plantentuin is enorm groot en je kunt er letterlijk uw ogen uitkijken. Er is zoveel te zien dat je gerust tientallen keren kunt teruggaan en telkenmale nieuwe dingen ontdekken. Het grote voordeel van serres is dat de planten en/of bloemen die u wilt fotograferen niet bewegen. Er is namelijk geen wind. Behalve hier en daar waar de wind nagebootst wordt. Door dit te doen heeft men vastgesteld dat planten beter gedijden in hun omgeving. Toegegeven ik zou ook liever de planten en bloemen fotograferen in hun natuurlijk habitat, vooral als ze op Tahiti, Bora-Bora, de Malediven of de Seychellen groeien. Maar bij gebrek aan tijd (lees €€€), ben ik heel tevreden wanneer ik ze in mijn achtertuin kan vastleggen op de “gevoelige kaart”.

In de prijs van de workshop zit het lidmaatschap voor een gans jaar toegang tot de Nationale Plantentuin. Van die kaart ga ik heel regelmatig gebruik maken. De “syllabus” van een goede negentig pagina’s ga ik ook regelmatig eens doorbladeren.

Bedankt Tom Linster, http://www.tomlinster.be/, onze fotografiegids van deze workshop.

clip_image001[1]

clip_image001_2

clip_image008_2

clip_image007_2

clip_image005[1]

clip_image009_2

clip_image010_2

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.