Lieve Blancquaert

Vandaag ben ik naar de overzichtstentoonstelling geweest van Lieve Blancquaert. Aangezien rondrijden in Gent geen sinecure is vanwege de vele éénrichtingsstraten, zou ik u graag de raad willen meegeven om rechtstreeks naar een parking te rijden (tijdens het weekend de Kouter en tijdens de week misschien “’t zuid”). De nummering van de huizen in de Volderstraat is soms een beetje bizar. In elk geval het is het gebouw op de hoek “met veel vlaggen aan de voorgevel” zoals je kunt zien.

clip_image001_2

Eens binnen kun je ondanks dit …

clip_image002_2

… er niet naast kijken over wie de tentoonstelling gaat.

clip_image003_2

De tentoonstelling is onderverdeeld in een dertiental kamers. Uit de ene kom je al wat sipper uit dan de andere. Met sommige thema’s heb je bijgevolg ook meer voeling dan met de andere.

Er hangen heel veel vrouwen aan de muur maar spijtig genoeg moeten we, zelfs in 2011, nog steeds vaststellen dat de vrouw in de wereld heel veel afziet. Soms is het omdat ze in erbarmelijke omstandigheden moet bevallen en “erin” blijven, soms is het omdat ze haar leven moet doorbrengen in een boerka,

clip_image004_2

soms omdat gewoon leven meer overleven is dan iets anders, soms gewoon omdat ze ouder worden en dat proces niet geaccepteerd wordt door de maatschappij van vandaag omdat je dan als vrouw niet meer beantwoordt aan de “schoonheidsnormen”,

clip_image005_2

soms omdat een meisje puber wordt, soms omdat je tot de verkeerde clan behoort of soms omdat ze besmet worden door het IADS-virus.

Als ik een ding onthou van deze fantastische tentoonstelling dan is dat wel dat de vrouw spijtig genoeg en tot onze schande nog altijd een tweederangsburger is.

Men zegt altijd dat een foto geen uitleg nodig heeft. Ik ben daar volledig mee akkoord maar … . Ik kan u toch aanraden om de iPhone-applicatie te downloaden en de uitleg die Lieve Blancquaert geeft bij bepaalde foto’s te beluisteren. Enkele van de foto’s zegden mij niets … totdat ik de uitleg hoorde. Je gaat die foto’s dan werkelijk ook anders gaan bekijken. En appreciëren.

clip_image006_2

Lieve Blancquaert, u bent een fantastische vrouw en een al even fantastische fotografe. Een dikke welgemeende proficiat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.