Werk jij als fotograaf wel eens voor niets?

Gratis werken. Wie doet dat nu? Wel, fotografen doen dat. Ben jij ook zo iemand die eerst “naambekendheid” wilt verwerven vooraleer een factuur uit te schrijven? Of eerst zoveel mogelijk mensen aan u “binden” en eens ze fan en trouw zijn dan beginnen te factureren.  En dan is er nog een vraag: factureer je wel genoeg?

“So, why is it socially acceptable to ask a photographer to work for free and not, say a plumber? Do we as photographers need to change the way the world perceives us, and if so how? Would you work for free and is there a time in your career when it is acceptable? Are people who work for free perpetuating the wider expectation of free photography?”

via You wouldn’t ask a plumber to work for free, why ask a photographer?.

One Comment on “Werk jij als fotograaf wel eens voor niets?

  1. Ik doe het niet meer. Zo mocht ik gratis en als vriendin haar bruiloft komen fotograferen en dan gratis mee eten en erbij zijn (het was alleen voor familie). Maar ik zweette me kapot van al het werk, had nauwelijks de rust om te eten en had achteraf ook nog eens daaaagen werk eraan. En zo had ik wel meer vriendendiensten, waar ik onzettend druk voor was.. Het sloeg nergens op achteraf gezien. Ik werk nu voor de volle pont en aan vrienden vraag ik ook geld (iets minder misschien) of een wederdienst of iets anders (een kado naar waarde ofzo). Maar het blijft moeilijk als je net begint. Ik heb inmiddels genoeg naam om geld te vragen. Al mij apparatuur heb ik trouwens ook verdiend door dat als tegenprestatie te vragen (in plaats van geld vroeg ik dan een lens die ik nog wenste).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.