Franchimont 2015

Dit weekend ben ik eventjes tot Franchimont gereden, dicht bij Theux. Daar is een vervallen kasteel dat gebruikt wordt voor de tweejaarlijkse “Foire Médiévale de Franchimont 2015”. Waar ik “schrik” van had was de weg ernaartoe. In die streek is het vaak zo dat je van de autosnelweg afmoet en dat het dan nog zo’n vijftig kilometer rijden is. In veel gevallen duurt die rit dan minstens een uur … Hier was dat niet zo: je reed de autosnelweg af en een paar minuten later zag je al een gigantische “wegwijzer” naar de parking (die €3 kost). Je wordt er geholpen door parkingwachters die u uw plaats aanwijzen en u vertellen of je al dan niet goed staat. Eens de wagen op de weide staat, moet je dan nog een bus nemen en nadat je afgestapt bent, is het dan nog een stuk te voet. Waarom die bus niet tot aan de ingang kan rijden is mij nog altijd een raadsel.

Op de parking kun je het toegangsticket kopen evenals euro’s omwisselen naar de lokale munt (Esterlin). Op het evenement moet je de kleine bedragen betalen met de lokale munt. Het toegangsticket kon je enkel betalen met kaart en durfde wel eens traag gaan wat dan zorgt voor files. De reden is dat ze niet willen werken met cash teneinde niet overvallen te worden … En er zijn ook maar twee loketten. Nadat je alles betaald hebt, krijg je een “concertbandje” rond uw pols en kun je in de rij gaan staan om de bus te nemen.

Door je stoffen armbandje te tonen geraak je binnen en mag je uw beker gaan oppikken. Iedereen krijgt haar/zijn eigen beker die te gebruiken is voor alle dranken ongeacht of het nu water, frisdrank of een alcoholische drank is. Eerst doen we de toer van het kasteel, gevolgd door de binnenkant en dan nog de “Marché des 32 métiers”.

We hebben dus tientallen standjes gezien die al dan niet eetbare producten verkochten, enkele edellieden zijn ons voorbijgelopen evenals muzikanten, bedelaars, kunstenaars, muzikanten, vlammeneters, en dergelijke meer. Rond de middag zijn we dan een lokaal gerechtje gaan eten in een van de kelders van het kasteel waar het lekker koel was. Er was wel hedendaagse taart maar geen koffie.

Wat het voor mij als fotograaf de moeite maakt is het feit dat je ondanks de felle zon toch genoeg schaduw is om deftige foto’s te maken. Dit gecombineerd met het feit dat iedereen eigenlijk bereid is om op de foto te gaan. Gewoon eventjes vragen en mensen toveren hun mooiste glimlach tevoorschijn. Bij verschillende mensen zie je zelfs oogjes die fonkelen omdat ze fier zijn op hun kostuum dat al dan niet zelf gemaakt is. Aan al die mensen van wie ik een foto mocht maken “félicitation et un grand merci”. Ook aan de organisatoren van dit evenement een heel dikke proficiat en zeker tot in 2017. In mijn kalender staat er in de maand augustus al één grote rode stip.

Ik kan maar een ding zeggen over dit evenement: spijtig dat het niet elk jaar georganiseerd wordt.

http://foire-medievale.theux.be/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.