Kays Djilali

Onlangs is de Algerijnse fotograaf Kays Djilali overleden; hij is slechts 54 geworden en werd geveld door een aanslepende ziekte. Hij maakte enkele iconische foto’s maar was vooral bekend voor zijn architectuur- en landschapsfoto’s. Hij was ook geïnteresseerd in humanitaire problemen.

Al op jonge leeftijd (hij was slechts 24) kreeg hij herkenning voor zijn werk. Sommige van zijn werken werden gepubliceerd, als onderdeel van een collectie, bij het Ministerie van Cultuur. Hij heeft ook geholpen aan de documentaire “Le Piège” van journalist Djamel Benramdane in 2006. Daarvoor reisden ze naar Spanje, Marokko, Algerije en Mali. Ze wilden er vastleggen hoe migranten er (over)leven in dat gebied. Twee jaar later verscheen “La Nuit sur la Figure” een fotoboek dat aansluit bij de film.

Verder heeft hij ook nog gewerkt aan “Dix Balades à Algier” en een boek over water in Algerije tesamen met enkele andere auteurs. In “Aurès, vivre la terre chaouie” legt hij 4.500 km af en neemt een 8.000 foto’s van een van zijn favoriete gebieden. Hij had twee en een half jaar nodig om dit project af te werken.

In 2013 doet hij een “Yann Arthus-Bertrandke”: hij stapt in een helikopter en neemt foto’s. Dat resulteert is een boek met de titel “Alger, sous le ciel”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.