Johannes Vermeer Prijs voor Rineke Dijkstra

De Johannes Vermeer Prijs werd in 2009 door de Nederlandse regering uitgevonden om “uitzonderlijk artistiek talent” te eren en te stimuleren. De jury bestaat uit Van Es, Pierre Audi, Annabelle Birnie, Jamal Ouariachi en Romana Vrede. Een andere fantastische fotograaf die haar vooraf ging is Erwin Olaf. Dit jaar gaat die prijs naar Rineke Dijkstra voor haar “iconische bijdrage” aan de fotografie en ze wordt door sommigen zelfs de “koningin van de Nederlandse portretkunst” genoemd … Nog volgens de jury: “Het vermogen om dit soort beelden te maken is weinig kunstenaars gegeven.”

Dijkstra werkt nog altijd met hetzelfde type camera als waarmee ze in 1992 die eerste strandportretten maakte: een 4 bij 5 inch technische camera. In 2017 won Dijkstra als eerste Nederlandse fotograaf de Hasselblad Award, volgens Het Parool “de belangrijkste fotografie-oeuvreprijs ter wereld”. Blijkbaar zijn haar portretten van pubers heel gekend.

https://www.parool.nl/kunst-media/johannes-vermeer-prijs-voor-fotograaf-rineke-dijkstra~bce19e8d/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.