Roofvogelshoot

Weer een ervaring rijker.

Gisteren ben ik eventjes de grens overgestoken om bij onze noorderburen een workshop te volgen. Een roofvogelshoot met name. Vanuit Brussel was het een klein uurtje rijden wat al bij al nog meevalt zeker als je weet dat de gemiddelde snelheid van het laatste stuk van het traject zo rond de veertig kilometer per uur lag.

Aangekomen in Axel werd ik getrakteerd op koffie, taart (al dan niet met slagroom), worstenbroodje en natuurlijk een warme kop koffie.

clip_image001_2

Daarna kwam de voorstelling en het overzicht van het programma van de dag. Dit laatste bestaat eigenlijk uit twee grote delen: “buiten en vliegen” gevolgd door “binnen of buiten en stilzitten”. Het vliegen en stilzitten slaat op de vogels.

clip_image002_2

Buiten en vliegen

De valkenier (in dit geval valkenierster) zet een van de vijftien meegebrachte vogel ergens neer en daarna vliegt het beestje naar haar toe en krijgt iets lekkers. Af en toe is er een die extra wil proeven van de vrijheid en vliegt haar dan gewoon voorbij om tweehonderd meter verder op het dak van een schuur plaats te nemen. En daar dan ook te blijven zitten. Met tijd komt die roofvogel dan wel terug. Gelukkig maar. Enkele deelnemers hadden goed fotomateriaal mee zoals bijvoorbeeld telelenzen die u toelaten om de vogels wat dichterbij te brengen. Dat het grote telelenzen waren mag blijken uit deze foto. De vogel dacht gewoon dat het een tak was.

clip_image003_2

Iets anders dat enorm snel voorbijgevlogen was, was de tijd. Voor we het goed doorhadden was het al tijd voor een kleine pauze waar soep geserveerd werd. Vervolgens werden de snelheidsduivels onder de roofvogels afgewerkt. Die cirkelden een paar keer rond “het baasje” om dan een duikvlucht te maken naar de prooi. Niet echt gemakkelijk om zoiets vast te leggen.

clip_image004_2

Er werden heel veel foto’s genomen die met dezelfde snelheid van de vogels weer gedeletet werden….

Binnen of buiten en stilzitten

In de namiddag werden de vogels op een stronk, in een natuurlijk milieu geplaatst en kon iedereen portretten maken van de beestjes in kwestie. Al dan niet met prooi. Dit onderdeel was wel iets gemakkelijker aangezien de dieren niet bewogen. Of toch heel weinig. En er zijn erbij die professionele “poseurs” zijn.

clip_image005_2

Bij dergelijke workshops hangt veel af van het weer. Dat was op zich wel goed maar de lucht was een donkergrijze massa en dat is niet echt bevorderlijk voor de kwaliteit en helderheid van de foto’s. Maar goed, dat was iets waar niemand iets kon aan doen of voorzien.

Het was een fantastische dag met toffe mensen die mekaar hielpen en bijstonden. Er was ook nog een kleine expo van professioneel materiaal dat ter plaatse kon aangekocht worden.

Nogmaals dank aan de organisator, Marcel Van Balkom en Marina Bliek, de valkenierster voor de uitnodiging.

Binnenkort wordt diezelfde roofvogelshoot aangeboden in België. Stuur mij aub een e-mail om op de hoogte gehouden te worden (dj at photodj punt be).

Voor meer informatie:

http://www.marcelvanbalkom.com/phpbb2/

Nog enkele foto’s:

clip_image009_2 clip_image008_2 clip_image007_2 clip_image006_2 clip_image012_2 clip_image011_2

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.