Robert Capa – Een “must see” tentoonstelling

“Als de foto niet goed is, dan komt dat doordat je er niet dicht genoeg bij stond.”

Robert Capa (geboren op 22 oktober 1913)

Misschien zegt de naam u niets maar ik ben zeker dat u tenminste één foto gezien hebt van de man: de soldaat die sneuvelt voor de lens van Capa. Het is waarschijnlijk een van de meest controversiële foto’s die ooit gemaakt geweest zijn. Er zijn kwatongen die beweren dat Capa de soldaat zou gevraagd hebben om eventjes te poseren en dat hij daardoor een schietschijf werd voor de rebellen …

Vorig jaar werd dan in Mexico een valies gevonden met rolletjes film van Capa. De fotografiewereld hoopte dat die valies eindelijk uitsluitsels zou brengen ivm de vallende soldaat maar iedereen wacht nog steeds vol ongeduld op een antwoord of een verklaring.

Met zijn kleine Leica-camera heeft hij wel de ganse wereld rond gereisd. Was er ergens een brandhaard, dan was Capa in de buurt. Na de oorlog heeft Capa genoeg miserie in beeld gebracht en richt hij met een ander icoon van de fotografie, Henri Cartier-Bresson, in 1947 het fotoagentschap “Magnum” op. In 1954 laat hij zich nog eens verleiden om een oorlogsreportage te maken maar trapt in Indochina op een landmijn en bezwijkt aan zijn verwondingen.

De tentoonstelling zelf nu. Die is chronologisch samengesteld en begint met een biografie van Capa van de hand van Richard Whelan. U kunt er ook enkele toestellen, boeken en artikels van en over Capa lezen en bewonderen.

Op het gelijkvloers zijn er de volgende thema’s: – Spanje + Frankrijk (1936-1939) 14 foto’s – Leo Trotski (1932) 6 foto’s – China (1938) 11 foto’s

Op de eerste verdieping vinden we: – Engeland & Italië (1941-1944) 15 foto’s – Zaal waar een film geprojecteerd wordt over het leven van Capa – Frankrijk (1944) 11 foto’s – Omaha Beach 3 foto’s – Duitsland (1945) 4 foto’s – Oost-Europa (1947-1949) 7 foto’s

Op de tweede verdieping komen de volgende thema’s aan bod: – Israël (1948-1950) 22+18+13 foto’s – Indochina (1954) 4 foto’s – Vrienden 11 foto’s

De tentoonstelling loopt nog tot 19 april 2009 in het “Joods museum van België” in de Miniemenstraat 21 te 1000 Brussel. Voor slechts vijf euro gaat u terug in de tijd aan de hand van een 150 fantastische foto’s.

Deze tentoonstelling is een echte aanrader.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.