Een scherm nodig?

Als fotograaf investeer je natuurlijk vooral in uw lenzen. Maar ga nu eens na hoeveel tijd je “achter je computer” doorbrengt. Eigenlijk zouden we hier beter zeggen “voor je scherm”. We nemen een foto, dan wordt die overgezet naar de computer, wordt geklasseerd, bekeken, beoordeeld, bewerkt, op internet geplaatst en afgedrukt. Allemaal handelingen waarbij we een scherm nodig hebben. Dus, investeer OOK in een goed scherm, uw ogen en uw afdrukken zullen u dankbaar zijn.

Een paar passages uit het interview:

“The first thing I would look at is the type of LCD panel used in the monitor. There are 3 main types used today: TN (Twisted Nematic), VA (Vertical Alignment), and IPS (In Plane Switching). Each technology has its own benefits and drawbacks, and advances are rapidly being made in each category that make evaluating them like hitting a moving target.

The lowest cost panel technology, TN, has excellent response times, making them the monitor of choice for gamers, but of no advantage for Photoshop users. However the lack of color fidelity and poor viewing angles pretty much rules this type of panel out for anyone serious about accurate color reproduction.

VA panels have excellent contrast ratios and much better color reproduction than TN panels. The one big drawback of most VA panels is the color shift when viewing the screen from off-axis, and the shadow area is especially vulnerable to shifts.

IPS panels are generally considered the best overall LCD technology for image quality, viewing angle, and color accuracy, however they are expensive.”

En wanneer je dan toch geïnvesteerd hebt in een duur scherm, lees je dit:

“For photographers, perhaps the most important thing that can’t accurately be simulated on a monitor is output to print sharpening. The display is simply has too low of a resolution when compared to the printer to show at 1:1 size. Also how the paper and ink react as it spreads and dries is not something that can be simulated in Photoshop. However increasing the resolution of the display starts to create problems with the current generations of Operating Systems, in that icons, menus, and fonts do not always scale very well to extremely high resolutions.”

Niet vergeten wie wie interviewt hier.

http://www.johnpaulcaponigro.com/wordpress/?p=329

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.