Toch niet zo rooskleurig

Ik moet er hier wel onmiddellijk aan toevoegen dat het de  beschrijving is van de situatie in Nederland. Lees aub het volledige  rapport; hieronder staan enkel de meest markante cijfers.

Hopelijk komt er in België ook een dergelijk onderzoek vanuit de sector zelf … .

Enkele cijfers uit de samenvatting:

“- circa 6.500 fotografen zijn in de zomer van 2010 aangeschreven – 1100 fotografen hebben gereageerd – er zijn 863, goed ingevulde, bruikbare vragenlijsten overgebleven

– de gemiddelde leeftijd van een fotograaf wanneer hij/zij start is licht gestegen naar 33 jaar – een vijfde van de fotografen is vrouw – de gemiddelde leeftijd van vrouwelijke fotografen is 35 jaar – bijna een derde van de deelnemende fotografen is recent (de afgelopen 5 jaar) gestart

– de gemiddelde omzet is gedaald (in 2009 bedroeg deze 54.800 euro) – de gemiddelde omzet van eenmanszaken is eveneens gedaald tot 38.000 euro – recente starters hebben over het algemeen een lagere omzet dan ervaren fotografen – het aantal fotografen met 100% inkomsten uit fotografie is gedaald – het gemiddelde resultaat uit gewone bedrijfsvoering is net als de omzet gedaald en bedraagt 19.900 euro in 2009 –  de komende 12 maanden zijn bijna alle fotografen van plan te  investeren. Meer dan de helft van de fotografen noemt hier cursussen en  vakontwikkeling, ook investeringen in software, computers en lenzen  worden vaak genoemd.

– de meeste fotografen werken tussen de 21 en 40 uur per week als professioneel fotograaf – iets meer dan de helft van de fotografen haalt zijn of haar inkomsten volledig uit fotografie werk –  gemiddeld wordt 33% van de fotografische werkzaamheden in de sector  besteed aan portretfotografie, 14% aan fotografie van privé  gebeurtenissen en 12% aan industrie en bedrijfsfotografie – daarnaast wordt een derde van de tijd besteed aan het digitaal bewerken van foto’s –  voor de sector als geheel geldt dat bijna een derde van de omzet wordt  gegenereerd bij particuliere opdrachtgevers. Ook de zakelijke  dienstverlening is daarnaast verantwoordelijk voor een groot deel van de  omzet. – vrijwel alle omzet is afkomstig van opdrachtgevers uit Nederland – een kwart van de omzet in de fotografiesector wordt gegenereerd uit portretfotografie – een fotograaf heeft gemiddeld 37 opdrachtgevers en 2,4 opdrachten per klant per jaar – bij eenmanszaken ligt het aantal opdrachtgevers en het aantal opdrachten aanzienlijk lager dan bij de overige rechtsvormen

– van de fotografen is bijna de helft in 2009 moeilijker aan  opdrachten gekomen dan in 2008. Tevens verwacht bijna de helft van de  fotografen in 2010 moeilijker aan opdrachten te komen dan in 2009 –  bijna de helft van de deelnemende fotografen heeft de afgelopen jaren  een negatieve omzetontwikkeling doorgemaakt. Het aantal fotografen dat  een positieve ontwikkeling verwacht is nagenoeg even groot als het  aantal dat een negatieve ontwikkeling verwacht – de opkomst van het  gebruik van digitale fotografie door niet-professionele fotografen ziet  merendeel van de fotografen als een bedreiging voor de eigen  fotografische werkzaamheden ”

http://www.fotografenfederatie.nl/fileadmin/user_upload/algemene_bestanden/Brancheonderzoek_FF_dec_2010_DEF_printversie.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.