Orthodoxe Joden

Tja, als Yaakov Naumi het al niet verstaat, wat moet een “buitenstaander” er dan van denken? Bekijk eerst even de foto’s en lees daarna de uitleg. Je zult verschillende keren verrast worden … Wat doet een bruid aan een “koord” en wat doen een schaap en een ezel in het ganse verhaal?

Mocht je toevallig in Parijs zijn, ga dan zeker eens langs bij de “Musée d’Art et d’histoire du Judaisme”. Daar loopt een tentoonstelling (“Mehitza. Ce que femme voit”) van de Joodse fotografe Myriam Tangi. Je ziet vrouwen die achter een doek, een gordijn en zelfs een scherm zitten. Eerst vraag je je af wat de vrouwen niet mogen zien, welk geheime dingen zich daar afspelen. Maar dat is het helemaal niet; het zijn de vrouwen die niet gezien mogen worden!

De mannen mogen de vrouwen niet zien omdat ze niet zouden afgeleid worden tijdens het gebed. Dus hebben ze hun vrouwen dan maar achter een gordijn, een muur of iets dergelijks gestoken.

“At first, it was strange for me to cover Hasidic events like the ‘Mitzva Tantz’ (dance with bride at ultra orthodox Jewish weddings), that until today I do not quite understand the ritual.”

reportage.

http://www.mahj.org/fr/3_expositions/expo-Myriam-Tangi-Mehitza-Ce-que-femme-voit.php

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.