De “grote” stap naar … kleiner

Ik moet eerlijk toegeven dat een paar jaren terug ik de eerste was om met de mensen te lachen die foto’s namen met hun gsm. Ik was ook diegene die het luidst lachte. Lachte; vandaag doe ik dat niet meer. Integendeel. Een hoop maanden terug toen ik foto’s gezien heb (vooral portretten) die genomen waren met een P20 van Huawei was ik onder de indruk van het resultaat. Ondertussen is de P30 uit … Ik moet hieraan toevoegen dat ik erg aangenaam verrast was door macrofoto’s genomen met mijn eigen iPhone X.

Een jaar of tien geleden ben ik Canon-materiaal beginnen kopen. Na onheus behandeld geweest te zijn door Nikon ben ik overgestapt. Ja, ik had verschillende camera’s en nog meer lenzen van Nikon. Ik was zo kwaad dat ik alles verkocht heb en herbegonnen ben bij Canon. Aan handen en voeten gebonden vanwege het geïnvesteerde geld in glas? Ik niet.

En dan kom ik onderstaand artikel tegen en begin je na te denken. Jaren aan een stuk speel je het spel mee en koop je een nieuwe camera om de twee of drie jaar. Je koopt alleen lenzen “met een rood randje”; kwaliteit weet je wel. Op een bepaald ogenblik was ik platinum CPS. Maar wanneer je Canon contacteert omdat je een probleem hebt met tethering, dan helpen ze je maar half. Wat een ontgoocheling. Nog maar eens. Dus, laat die “grote” merken maar in hun waan; het zal niet lang meer duren voor ze wakker geschud zullen worden door de harde realiteit.

En wat zegt de CEO van Canon nu? In de komende twee jaren gaat de verkoop van camera’s gehalveerd worden; de enige mensen die nog camera’s gaan kopen zullen professionelen zijn en “high-end amateurs”. En wat gaat het gevolg zijn denk je? Inderdaad, de prijs zal omhoog gaan. En hoeveel? Wel indien de verkoop met de helft daalt, zal de prijs verdubbelen. Oh ja, de lenzen zullen ook duur zijn …

Canon admits defeat in its battle with smartphone snappers

Wat opvalt zijn deze twee heel terechte opmerkingen in het artikel:
“Canon is a classic cautionary tale of a company too slow to adapt to disruptive technology like the iPhone.” en “It’s baffling that Canon and other companies ignored the writing on the wall.”

Ze zijn daar zo overtuigd van hun groot gelijk en de bijhorende alwetendheid dat ze gewoon de voeling met de realiteit en dus hun klanten, verloren hebben.

En gaan ze nog lenzen maken voor spiegel-reflexen? Waarschijnlijk niet. Dus, ga je een nieuwe camera moeten kopen (zonder spiegel) en nieuwe lenzen of werken met een adapter. “Maar, meneer, de lenzen speciaal gemaakt voor de camera’s zonder spiegel zijn natuurlijk beter.” Ja en pokkeduur waarschijnlijk. En … geef toe, het is niet omdat je een dure camera en bijhorende lenzen hebt dat je goede foto’s neemt. Het is nog altijd de persoon die op het knopje drukt die de belangrijkste rol speelt.

En aan de MP-race ga ik ook niet meer meedoen. Tegenwoordig zijn de foto’s 50 MP groot en onlangs werd overgeschakeld naar 100 MP. De “grote” merken zitten al aan 150MP. Voor velen betekent dat dan ook nog eens dat je een nieuwe computer mag/moet kopen.

En laten we eerlijk zijn, wat wordt er gedaan met al die foto’s die we nemen? Meestal plaatsen we die op een persoonlijke website, Instagram, Facebook, Pinterest of een fotowebsite. Met andere woorden de foto wordt eigenlijk bekeken op een scherm, de grootte van een A4 en in sommige gevallen A3. Waarom zou ik persoonlijk dan foto’s nemen van 100 MP? Wanneer je dan effectief nagaat hoe de meerderheid van de mensen naar je foto’s kijken dan is het op een … gsm of een tablet! Uw foto’s worden bekeken en “beoordeeld” op een scherm de grootte van een postkaart. En dan moet je ook nog weten dat jij je foto’s bewerkt op een scherm dat al dan niet gekalibreerd is en dat hetgeen jij ziet op uw scherm niet noodzakelijk hetzelfde is dat andere mensen zien op hun scherm. En dan is er nog het feit dat hetgeen je ziet op een scherm anders is dan hetgeen uit de printer komt.

En nog iets: mensen maken foto’s van 50MP en meer, dan zitten ze die ook nog eens te bewerken in PhotoShop of LightRoom om dan uiteindelijk te verkleinen naar een foto van 1 MB of minder om op internet te publiceren!

Voor mijn studiowerk ga ik wel het materiaal houden dat ik heb.

Verder lees ik ook nog het volgende: “The mid-priced and lower-end cameras and lenses could eventually be discontinued, as they are being replaced by smartphones.” Dus, een smartphone is even goed als de mid-priced camera? Goed voor mij en vooral bedankt om dat even te delen met ons.

https://landscapephotographymagazine.com/2019/david-hay-the-future-of-cameras/

Deze morgen las ik het volgende:
“OPPO is een nieuwe speler op de telefoniemarkt in Nederland, maar bouwt wereldwijd al jaren aan een ijzersterke reputatie als het aankomt op smartphone fotografie. Ook wordt mobiele fotografie steeds beter en gebruikelijker, dus kan dit niet ontbreken bij de National Geographic Fotowedstrijd. Zo zijn OPPO en National Geographic dus eigenlijk een heel logische match.”

Inderdaad, National Geographic die fotografie met een smartphone steunt en blijkbaar aanmoedigt! Dat doet deugt om zoiets te lezen en geeft mij een goed gevoel bij mijn beslissing om over te schakelen naar een smartphone voor bepaalde takken van de fotografie.

https://www.nationalgeographic.nl/fotowedstrijden/2019/05/hoe-maak-jij-je-fotos-voor-de-national-geographic-fotowedstrijd

Trouwens zie jij het verschil?

https://www.zita.be/nieuws/lifestyle/zie-jij-welke-foto-genomen-is-met-een-iphone-11-en-welke-met-een-fototoestel-van-12-000-euro

En waarom heb ik juist een Huawei P30 Pro gekocht? Wel, voor die redenen:

One Comment on “De “grote” stap naar … kleiner

  1. Pingback: OPPO Find X3 Pro | photodj

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.