Ik heb de titel van deze blog kort gehouden om een korte weblink te hebben. Maar eigenlijk zou de titel dit moeten zijn:
(is) de wereld (is) om zeep (!) (?)
Schrap wat niet past en gebruik een hoofdletter aan het begin van de zin.
Ik wist dat de mens een raar beest was maar de realiteit overtreft toch soms de fictie …
Heb ik een eigen opinie? Dat zal wel. En op wat is die dan gebaseerd? Wel, op hetgeen ik lees, hoor en zie. En ik heb nog iets: boerenverstand … Van de vele boeken, artikels, reportages, interviews, opiniestukken, podcasts en dergelijke meer die ik gelezen, gehoord of gezien heb, zijn er enkele webpagina’s en twee boeken die er zo een beetje uitspringen.
Dus, ik heb een boek gelezen van Julien Wosnitza, toen 24 jaar en met de overduidelijke titel “Pourquoi tout va s’effondrer”. Ik ga maar één passage citeren uit het boek en die vat dan ook alles samen: “Tous les faisceaux d’indices, toutes les publications scientifiques, toutes les observations concordent: notre civilisation court vers un effondrement global.”
In het boek somt Wosnitza verschillende redenen op waarom het misloopt. Via deze infografiek kom je er alvast zestien te weten:
https://sciencepost.uk/2019/02/earth-16-shocking-facts-about-the-environment-infographic/
En meteen zou ik tegendraads willen zijn. Iedereen beweert dat klimaatopwarming een groot probleem (aan het worden) is. En terecht. Maar voor mij persoonlijk is HET probleem overbevolking. Kan de Aarde meer mensen aan dan er nu rondlopen? Natuurlijk maar dan gaan we hier wel anders moeten gaan eten, wonen en leven. En “anders” betekent hier letterlijk “met veel minder”.
Voor een goed idee te krijgen van hoe de wereldbevolking als een raket de hoogte is ingeschoten:
Een vraag die veel gesteld wordt is: “hoeveel mensen kan de Aarde aan”? Persoonlijk denk ik dat het enige juiste antwoord is: “wij weten het niet”. Er zijn al verschillende studies uitgevoerd en van de reeds bestaande 65 zien de cijfers er zo uit:
– 06 studies komen uit op +/- 02 miljard
– 07 studies komen uit op +/- 04 miljard
– 20 studies komen uit op +/- 08 miljard
– 14 studies komen uit op +/- 16 miljard
– 06 studies komen uit op +/- 32 miljard
– 07 studies komen uit op +/- 64 miljard
– 02 studies komen uit op +/- 128 miljard
– 01 studie komt uit op +/- 256 miljard
– 01 studie komt uit op +/- 528 miljard
– 01 studie komt uit op +/- 1.024 miljard
Klik om toegang te krijgen tot geas_jun_12_carrying_capacity.pdf
Indien je naar bovenstaande cijfers kijkt, dan is de helft akkoord om te zeggen dat de grens ergens rond de acht miljard is. Momenteel lopen er bij het schrijven van deze regels
mensen rond. Niet ver meer verwijderd van de “grens”…