Eco-anxiety

We doen bijna niets anders meer dan analyseren, evalueren en nog meer van dat -eren. En natuurlijk vind je dan altijd wel iets. De laatste “vondst” is “eco-anxiety”. Reeds tien jaar geleden hebben ze het vermeld. Dr. Doherty en haar collega Susan Clayton beweerden dat het veranderend klimaat wel eens een groot psychologisch impact zou kunnen hebben niet aalleen op zij die die veranderingen moeten ondergaan maar ook zij die de veranderingen volgen in het nieuws en bij onderzoekers. Er was zo’n flauw vermoeden dat het wel eens zou kunnen ontstaan. En voilà, het is er.

“This article describes three classes of psychological impacts: direct (e.g., acute or traumatic effects of extreme weather events and a changed environment); indirect (e.g., threats to emotional well-being based on observation of impacts and concern or uncertainty about future risks); and psychosocial (e.g., chronic social and community effects of heat, drought, migrations, and climate-related conflicts, and postdisaster adjustment).”

https://psycnet.apa.org/record/2011-09485-003

En dat het niet om te lachen is zie je hier bij de: “Climate-Aware Therapist Directory” die zichzelf omschrijft als:

We are in the beginning stages of recruiting a widespread network of climate-aware therapists across the continent. In the near future, we envision growing (and training) an expansive network of mental health professionals ready to support clients across North America with the mental health impacts of climate change.” Dat zijn dan de “officiële” therapeuten en voorlopig denk ik dan, enkel te consulteren in de Verenigde Staten en Canada.

https://www.climatepsychology.us/climate-therapists

Natuurlijk heb je ook de eeuwige zelfhulpgroepen. Zij komen af met “10-Steps to Personal Resilience & Empowerment in a Chaotic Climate” en omschrijven zichzelf als “Good Grief Network is a nonprofit organization that brings people together to metabolize collective grief, eco-anxiety, and other heavy emotions that arise in response to daunting planetary crises.”

https://www.goodgriefnetwork.org/

En dan is er nog Panu Pikhala en de “eco-theology”.

You’ll meet hosts Dr. Thomas Doherty and Panu Pihkala. Panu talks about his books and workshops on climate feelings, drawing on his background in eco-theology. Thomas speaks from the front lines of research into the mental health impacts of climate change, and shares insights about coping from his counseling practice.

https://climatechangeandhappiness.com/

Misschien moeten we wel eens ophouden met het “doomscrollen” en wat meer gaan wandelen in de natuur en wolken tellen of proberen te benoemen bijvoorbeeld. Het is algemeen geweten dat die “sociale” media maar één ding willen bereiken: u zo lang mogelijk op hun website houden. Niet om u u blij te maken of te helpen maar om u zoveel mogelijk advertenties op te dringen. Advertenties = geld. En dus, wanneer u leest over een bepaald probleem of iets negatiefs, kunt u wel eens in een fuik terechtkomen met enkel en alleen nog slecht nieuws. Het algoritme van de website zal u artikels blijven voorschotelen waarvan het denkt dat ze u zullen interesseren. Terecht of onterecht, zolang u maar blijft lezen, kijken, luisteren, klikken en scrollen op HUN website.

2 Comments on “Eco-anxiety

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.