Ommegang

De “Ommegang” is de reconstitutie van een memorabele dag: 2 juni 1549. Die dag, althans volgens de brochure, “ontvingen wij de grootste keizer aller tijden”. Een “ommegang” is afgeleid van “omgaan” wat zoveel betekent als stoetsgewijs rond de kerk en bedevaartsoorden stappen. Omdat het rijk van de keizer zo immens groot was, zag hij zich verplicht om de wereld af te reizen teneinde zichzelf en zijn hof voor te stellen.

Dat de goede keizer een belangrijk iemand was, mag blijken uit zijn titel: “Door de Gratie Gods Rooms Keizer, Steeds Doorluchtig, Koning van Germanië, Portugal, Castilië, Leon, Granada, Aragon, Napels, Navarra, Sevilla, Mallorca, Sardinië, Indische Eilanden en Vaste Land der Oceaansche Zee, Aartshertog van Oostenrijk, Hertog van Bourgondië, Lotharingen, Brabant, Limburg, Luxemburg en Gelderland, Graaf van Vlaanderen, Artesië en Bourgondië, Paltsgraaf van Henegouwen en Holland, graaf van Zeeland, Ferette, Hagenau, Namen en Zutfen, prins van Zwaben, Markies van het Heilig Rijk en Antwerpen, heer van Friesland, Salins, Mechelen, Steden en Land van Utrecht, Overijssel en Groningen, Heerscher in Azië en Afrika.” Bron: “Programma Ommegang”.

De “Ommegang” in Brussel is “een uiting van diepe godsvrucht ondersteund door een militaire gilde”. In 1928 werd de vereniging “Ommegang Oppidi Bruxellensis” opgericht om het hele gebeuren in goede banen te laten defileren op de “Grote Markt” in Brussel.

Naast de traditionele stoet van hoogwaardigheidbekleders die hun respect komen betuigen is er nu ook een voorstelling van het kunnen van de ruiters “van die tijd”. De trainingen de steekspelen zelf zijn de moeite waard al was het maar om de rijkunsten van de “ridders” te bewonderen. Hun “beschermingspak” weegt tussen de dertig en veertig kilo…. Dit spektakel gaat door op de Zavel en begint omstreeks 16:00 uur. Het middeleeuws dorp was die naam niet waardig. Het waren hooguit een paar tenten waar enkele mensen druk in de weer waren.

Afspraak volgend jaar http://www.ommegang.be/.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.