Ingenium

De fotografie van het vernuft 1846-2006

De Portugese commissaris, Jorge Calado en de Fundacao Calouste Gulbenkian (met de steun van het Instituto Camoes), tonen in 345 foto’s van een goede 160 fotografen hoe de mens “de natuur bedwingt”. Of toch probeert te bedwingen. De foto’s van enkele natuurrampen tonen duidelijk iets anders: de menselijke beperktheid. De commissaris vond dat het eens tijd werd om iets te organiseren rond “De Fotografie en Engineering”.

Zowat alles waar men het woord engineering kan aan koppelen komt dan ook aan bod: mijnbouw, burgerlijke, scheikundige, elektrische, mechanische, nucleaire en ga zo maar door. Dat is dan de menselijke kant. De natuur zelf komt “natuurlijk” ook aan bod. De foto’s zijn onderverdeeld volgens de vier grote elementen: aarde, water, lucht en vuur.

De foto’s zelf komen uit musea, kunstenaarscollecties, privé-verzamelingen en galeries. U kunt er oude en recente werken bewonderen, foto’s van 10 cm op 10 cm en van 150 cm op 150 cm, van heel bekende fotografen en van illustere onbekenden, van zowel professionelen als amateurs. Wat u te zien krijgt is de harde realiteit; geen “flou artistique” hier.

Geen foto’s die je ondersteboven kunt hangen zonder dat iemand ook maar iets opmerkt. U hebt ook geen kwartier uitleg (of verschillende vellen papier) nodig om de foto “te verstaan”. Eigenlijk gaat het hier om “puur natuur” foto’s van de dingen zoals ze zijn en van het menselijk vernuft om toch altijd maar verder, dieper, hoger, breder en langer te gaan.

Voor meer informatie en openingsuren: http://www.bozar.be/.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.