De kracht van Wolven – Geheimzinnige Jagers van de Wildernis

Shaun Ellis – Monty Sloan

Shaun Ellis en Monty Sloan hebben beiden dezelde passie: wolven. Alle twee zijn ze er volop mee bezig: de eerste via het woord en de tweede via beelden. Ze onderzoeken de viervoeter zowel in het wild als in gevangenschap. Het product van hun schrijven en fotografie hebben ze gebundeld in dit fantastisch boek. ‘De kracht van wolven’ begint met een voorwoord van elk van de twee. Dan volgen vijf hoofdstukken : Wolvenmythologie, De Roedel, De Jacht, Voorplanting en Bescherming. In totaal zijn er256 pagina’s en bevat een tweehondertal foto’s. Dit boek werd in 2007 vertaald vanuit het Engels. De oorspronkelijke titel is ‘The Spirit of the Wolf’.

Het boek begint dus met te zeggen dat overal waar er wolven zijn, de mens het dier omgeven heeft met folklore en bijgeloof. Zou het misschien komen door de heel impressionante, mergdoordringende en overgetelijke huilconcerten die ze geven? Er wordt beweerd dat kinderen meer schrik hebben wanneer de wolven huilen dan van het dier op zich.

In het tweede hoofdstuk wordt uitgelegd hoe een roedel functioneert met het alfakoppel, de bèta’s en de lagere rangen waaronder de omegawolf (‘Omegawolven zijn essentieel voor het overleven van de roedel.’). Het volgend hoofdstuk gaat over de jacht en dus spelen de teven hier een hoofdrol en is er echt wel nood aan teamwerk. ‘Wolven kunnen hun prooi tot wel 160 kilometer per dag achtervolgen en dieren neerhalen die tien keer zo groot zijn als zijzelf.’

Dan volgt een klein hoofdstuk over de voortplanting en hier leren we dat ‘De sterke band tussen de alfawolf en de alfawolvin houdt ze gezond en veilig, en ze blijven vaak hun hele leven samen.’ De realiteit leert echter ook dat welpjes soms gedood kunnen worden tijdens een gevecht met een rivaliserende roedel. Het boek wordt afgesloten met het kortste hoofdstuk over de nood voor bescherming van de wolf. ‘Dankzij de ecotoeristen die wolven in hun natuurlijk leefgebied willen observeren, zijn beschermingsprogramma’s mogelijk.’

“Zoölogen en gedragskundigen hebben een zeer hoge dunk van de natuurlijke talenten van de wolf als ouder. Ze vinden dat in het hele dierenrijk alleen mensen en mensapen kunnen tippen aan de zorg en opvoeding die wolven hun welpen bieden.”

Laat mij duidelijk zijn, dit is voornamelijk een fotoboek met hier en daar wat tekst. De foto’s tonen heel goed hoe het er aan toe gaat in een roedel.

Niets is zo fascinerend als zelf een roedel te observeren en eventueel getuige te zijn van een machtswissel, een ‘gevecht’ om wat voedsel of een erkenning van de alfa. Een huilconcert bij valavond is echt onvergetelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.