Man & Machine – Endeavour

Van een ‘coffee table book’ gesproken … Deze kanjer van een goede 630 pagina’s die toch een kilo of vier weegt zorgt wel voor heel veel kijkplezier! De enige tekst in het boek is de volgende: ‘Zeer realistische foto’s van de mens terwijl hij indrukwekkende machines bedient tijdens de industriële revolutie, van eind 18e tot midden 20e eeuw. Dit boek toont de ware pioniersgeest van de mens, van de ontwikkeling van boten en vliegtuigen, zware industrie en bepantsering, tot het begin van demoderne technologie en communicatie. We zien arbeiders die treinwielen smeden, electriciteitscentrales bouwen en enorme schepen in elkaar zetten. Dit is het tijdperk van Brunel, Krupp, Fors en Bessemer, vastgelegd door genieën zoals Lewis Hine en Margaret Bourke-White.’

Voor de rest zijn er geen volwaardige zinnen meer terug te vinden en kun je je ogen des te meer de kost geven. Er zijn acht onderdelen: Industry, Boats, Power, Railways, Vision, Wheels, Communication en Aviation. Heel af en toe is er een foto die twee pagina’s beslaat; meestal is het een foto per pagina. Maar dan wel foto’s die de moeite zijn met voorwerpen die we niet meer kennen of die we nog nooit gezien hebben. En dat maakt het boek nu juist zo interessant: je kan blijven kijken naar die foto’s. Je vraagt je af waarvoor bepaalde dingen dienen of wat de persoon op de foto juist aan het doen is. Sommige foto’s gaan terug naar 1861 … en leggen soms heel pijnlijke zaken bloot zoals kinderarbeid. Dit zijn foto’s van de uitzonderlijke fotograaf Lewis Hine en je kunt er meer over lezen hier: http://www.historyplace.com/unitedstates/childlabor/ .

Kortom het boek een echte aanrader dat zorgt voor heel veel kijkplezier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.