Covering the “Islamic State”

“Our challenge is to strike a balance between our duty to inform the public, the need to keep our reporters safe, our concern for the dignity of victims being paraded by extremists, and the need to avoid being used as a vehicle for hateful, ultraviolent propaganda.”

Dat versta ik natuurlijk.

Wat ik minder goed versta is onderstaande tekst.

“That is also why we no longer accept work from freelance journalists who travel to places where we ourselves would not venture. It is a strong decision, and one that may not have been made clear enough, so I will repeat it here: if someone travels to Syria and offers us images or information when they return, we will not use it. Freelancers have paid a high price in the Syrian conflict. High enough. We will not encourage people to take that kind of risk.”

Het ergste dat er bestaat in de journalistiek is censuur. Het tweede ergste is waarschijnlijk een land zonder journalisten/fotografen. Dan kan een overheid of heerser doen en laten wat zij/hij wilt zonder dat er een haan naar kraait. Hopelijk gaat de bevolking massaal filmpjes maken en op de sociale media plaatsen. Het zal dan aan ons zijn om het kaf van het koren te scheiden. Iedereen een beetje “journalist” … die bronnen checkt en “waarheden” dubbelcheckt.

via Covering the “Islamic State” – Correspondent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.