Ísland – Réza Kalfan

Zoals jullie weten, durf ik af en toe wel eens een (foto)boek kopen. Eigenlijk regelmatig. Eigenlijk maandelijks. Een stuk of twee. Drie. Vier.

Er zijn mooie boeken, informatieve boeken, actuele boeken, overzichtsboeken en af en toe zit er eens een uitzonderlijk “koffietafelboek” tussen. Althans toch voor mij uitzonderlijk. “Ísland” van Réza Kalfane is er zo een. Toegegeven ik ben verliefd op IJsland en ben daardoor misschien niet honderd procent neutraal maar goed.

Ik zie enorm graag bloemen vanwege de onwaarschijnlijk mooie kleuren, combinaties en schakeringen. En toch hou ik super veel van foto’s … in zwart/wit.

En het boek waarover ik het heb, valt zeer zeker in de zwart/wit-categorie. Zelfs een gedeelte van het papier waarop de foto’s afgedrukt zijn, is zwart. Zowat de helft van de foto’s zijn gedrukt op “normaal” wit papier en de andere helft (zowel aan het begin als aan het einde van het boek) werd afgedrukt op zwart papier. En dat zijn nu juist de foto’s die mij zo aanspreken en die zo goed uitkomen. Voor alle duidelijkheid, het gaat hier voornamelijk over landschappen.

Hier zijn al enkele foto’s te zien van de “zwarte bladzijden” die van de persen rollen.

  

Het boek zelf valt uiteen in drie delen: het begint met watervallen afgedrukt op zwart papier, gevolgd door landschappen afgedrukt op wit papier om te eindigen met eerder abstracte structuren (gefotografeerd vanuit de lucht) terug afgedrukt op zwart papier. Zoals eerder gezegd, het eerste gedeelte is echt impressionant. Die foto’s zijn zo mysterieus en feeëriek tegelijkertijd. Sommigen zouden waarschijnlijk het woord “mystiek” zelfs durven gebruiken. Wanneer je het boek een beetje kantelt en naar het licht richt, dan komt het water zelfs tot leven …

Dit zijn enkele foto’s van de watervallen en één abstracte, allemaal op zwart papier.

 

Dit is een “normale” foto van een landschap op wit papier.

Réza Kalfane is een fotograaf van Franse origine (geboren in Straatsburg), gespecialiseerd in het Grote Noorden. In 2012 ontdekt hij IJsland, wordt op slag verliefd op de mysterieuze landschappen en grote open vlaktes. Het wordt ook zijn tweede (t)huis.

Dit is zijn eerste boek en heeft hij zelf uitgegeven; het werd gerealiseerd door Florence Larbey.

21 cm op 26 cm

116 pagina’s

Teksten in drie talen: Frans, Engels en IJslands

Er zijn 32 foto’s in offset zilver en 26 in trichromie

500 exemplaren waarvan 200 getekend en genummerd

ISBN: 979-10-97031-00-8

https://kalfane.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.