IJsland 2020

Quote van de reis:
“We’ve had the worst winter in decades; no snow, no freezing and lots of sunshine.”

Voor die mensen die het ganse verhaal niet willen lezen, zou ik graag deze drie ‘gouden’ tips willen meegeven indien je IJsland in de winter bezoekt:

1. Probeer zoveel mogelijk contactloos te betalen.
Indien een toestel uw kaart inslikt voor welke reden dan ook, is het waarschijnlijk een goed plan om Card Stop te bellen; het nadeel is dan ook dat je niet meer kunt betalen … tenzij je een tweede kaart hebt.

2. Koop stijgijzers (crampons).
De naam van het land dat je bezoekt, bestaat uit twee delen. Daar is een reden voor … Op verse sneeuw kun je nog stappen. Het wordt een ander verhaal wanneer de sneeuw eventjes smelt en het ’s nachts vriest. Dan worden de banen en paden een ijspiste. Het is niet voor niets dat alle auto’s hier spijkerbanden hebben. Tegenwoordig kun je dingen kopen die je over uw schoenen trekt met “spijkers”. De volgende stap is de zwaardere versie die dan ook echte pinnen heeft.

Nu we het toch over spijkers hebben, blijkbaar is het in IJsland verplicht om rond te rijden met spijkerbanden; wat op zich een heel goede beslissing is. Maar … het geeft bij sommigen een vals gevoel van veiligheid en bij anderen een van “mij kan nu niets meer overkomen”. Het sneeuwt, het smelt en dan vriest het aan de baan met als gevolg een mooie laag ijs op de baan. Daarvoor zijn spijkerbanden fantastisch. In pure sneeuw is het een gans ander verhaal; daar haalt het eigenlijk bijna niets uit. Dus, voorzichtigheid blijft geboden! Kettingen helpen; spijkerbanden niet. Of misschien een klein beetje.

Zelf hebben we drie auto’s uit de gracht helpen duwen. De ergste dag was de laatste toen we op weg waren naar Kevlavik: toen stonden er zo maar eventjes acht auto’s verlaten aan de kant. Voor de een of andere reden achtergelaten door de eigenaars. Ooit hebben we dit zelf meegemaakt (twee jaar terug zaten we vast in de zijberm van de weg) en het doet heel veel deugd wanneer iemand wilt helpen. Zelf hebben we toen een takeldienst moeten laten komen …

Men vraagt met aandrang om niet te stoppen op de weg om foto’s te nemen. Wat hebben wij gezien? Juist dat en dan nog zonder de vier richtingsaanwijzers aan te doen of welke waarschuwing dan ook. Echte idioten die stante pede op het vliegtuig moeten gezet worden om in hun eigen land de egoïstische idioot te gaan uithangen. Het zijn die enkelingen die het verkloten voor de rest.

3. Kleed u in lagen:
– begin met een dunne basislaag al dan niet in merinowol. https://www.icebreaker.com/nl-be/mens-baselayers Ik heb een deel van mijn kleren bij “De Berghut” https://berghut.be/ gekocht in Hamme.

– voeg daarna een laag toe die je warm houdt (hoeft daarvoor niet noodzakelijk dik te zijn). Ik ban al jaren op zoek naar een heel warme laag en heb die in mei gevonden in een winkel van 66° North (https://www.66north.com/men/tops/mosfell-hooded-highloft/?item=K11718-911 ). Het grote “nadeel” is dat er geen rits is. Wanneer je wandelt en klimt, begin je het na een tijdje warm te krijgen. Meestal doe je dan een rits op en kan er (meer) lucht binnen en kun je wat afkoelen. Met deze trui is het aan of uit …

– ik sluit gewoonlijk af met een wind-breaker die echt niets doorlaat. Eventueel een laag die wind en regen buiten houdt maar zo’n vest of jas heb ik persoonlijk nog niet gevonden. Wanneer je zo’n combinatie koopt dan is het meestal het een of het ander. Ikzelf ga voor de 100% bescherming tegen de wind. Ik doe dan ook altijd een poncho mee tegen de regen.
Niet ideaal want wanneer je fysieke inspanningen doet, ben je na een tijdje toch nat door uw eigen transpiratie. Die kan namelijk niet weg juist door die poncho.

13.02.2020

Italiaanse spaghetti Bolognaise (Iedere dag vermeld ik wat we juist gegeten hebben, gewoon om te “bewijzen” dat je in IJsland dezelfde dingen kunt eten als bij ons.)

Bij de autoverhuur zie ik het volgende bericht hangen:

De persoon van het autoverhuurbedrijf drukt ons ook nog eens op het hart om morgen niet buiten te komen of om toch niet met de auto te rijden. Op weg naar ons eerste huis belt de eigenaar ons op om te zeggen dat we voor tenminste twee dagen eten moeten kopen, dat het mogelijk is dat de elektriciteit zou kunnen uitvallen in de nacht vanwege “de zwaarste storm in jaren”. Wanneer dat gebeurt, wist hij ons nog te vertellen, dan wacht de elektriciteitsmaatschappij totdat de storm voorbij is en dan pas beginnen ze te herstellen. Dus, misschien / waarschijnlijk geen elektriciteit tot de middag.

Ook op de o zo noodzakelijke website https://www.safetravel.is worden de mensen gewaarschuwd om binnen te blijven.

We zijn gaan shoppen en de supermarkten (in de twee steden en grotere dorpen) beginnen meer en meer te lijken op die die wij kennen: heel veel keuze en verse groenten. Het is ooit anders geweest. Wat ik ook heel aangenaam vond, is dat er nu ook Mexicaans eten kan gekocht worden. Iets wat we zeker NOOIT kopen, is water. Wel, we hebben een paar flessen gekocht omdat we die nodig hadden om in de auto te laten liggen. Die flessen maken deel uit van de “noodvoorraad” weet je wel. Als er ergens goed en zelfs “lekker” water beschikbaar is, dan is het wel in IJsland! Ik krijg het niet uitgelegd maar dat water is aangenaam en ja, zelfs lekker om te drinken. Echt geur-, kleur- en smaakloos.

Eens aangekomen in het huis is het eerste wat we gedaan hebben, water koken om in onze thermossen te doen om ’s morgens op zijn minst “warme” koffie of thee te hebben. En ja, de elektriciteit is uitgevallen maar er waren veel kaarsen in het huis.

14.02.2020

IJslandse soep

Wij verbleven in de buurt van de X en concreet betekent dit dat we een “beetje vast zaten”: alle banen om weg te geraken waren ofwel oranje of rood. Rood betekent sowieso geen doorkomen aan. De gele platliggende vlaggetjes zijn het teken voor storm. En zoals het heel duidelijk is op de kaart zitten we aan het water omringd door de gele vlaggetjes.

En laat het nu juist dat water zijn dat zorgt voor de problemen die waarvoor men ons gewaarschuwd had. Het is namelijk zo dat door de storm het water opspat en terecht komt op de electriciteitscentrale in de buurt. Water en electriciteit zijn niet echt grote vrienden en het resultaat is kortsluiting en gedaan met licht, hot tub, koken, verwarming en ga zo maar door. En dat is ook gebeurd ’s nachts. De eigenaar had gewaarschuwd dat we slechts tegen de middag of misschien zelfs in de namiddag terug electriciteit gingen hebben. Maar … rond 08:30 uur hadden we terug licht en al de rest.

Vandaag was het de bedoeling om naar de “Kerkberg” te gaan bij “Grundarfjordur” om foto’s te nemen van de berg met opkomende zon. In deze periode van het jaar komt de zon op om 09:28 uur. Wel een verschil met de zomer wanneer je moet opstaan om vier of vijf uur om zonsopkomstfoto’s te maken.

Wij zaten in de rode zone met windstoten van mogelijk meer dan 200 km/uur (Hurricane force winds).

We zijn toch op verkenning geweest en het was, wel winderig. Aangekomen op de geasfalteerde baan, werd ik letterlijk van de baan geblazen. Het probleem zijn altijd de windstoten. Je weet dat het hard waait en je loopt bijvoorbeeld voorovergebogen. Na een tijdje wen je aan de houding, het lawaai, de lopende ogen en neus, de koude, broze oren en de verkleunde vingertoppen. En opeens is er dan een windstoot en je moet je benen verplaatsen. Zelfs ik en ik ben niet echt een lichtgewicht … En daar schuilt nu juist het gevaar wanneer je te dicht bij een rand van gelijk wat loopt. Uw verstand zegt bijvoorbeeld dat je geen stap naar links mag zetten omdat je dan de afgrond induikelt. Maar zo’n onaangekondigde windstoot die je totaal niet verwacht, verplicht je gewoon om die stap te zetten, met alle gevolgen vandien. Op bepaalde momenten moet je ofwel neerhurken ofwel op je knieën gaan zitten!

Ik heb toch geprobeerd om een paar foto’s te nemen. Ook hier is het heel moeilijk om een scherpe foto te maken omdat je je smartphone gewoon niet stil kunt houden. En het permanente gevaar dat het ding gewoon uit je handen geblazen wordt.

In de namiddag nog eens geprobeerd om foto’s te maken maar het was echt niet mogelijk …

Ondertussen in het huis dat we gehuurd hadden van https://www.nordiclodges.com en meer bepaald “Brekka” was door het uitvallen van de elektriciteit het huis stilletjes aan koud aan het worden. We hebben de eigenaar gecontacteerd die ons wist te vertellen dat het enkele uren ging duren vooraleer het warme thermisch water terug door de buizen ging vloeien want het ganse systeem moest terug opwarmen en in gang schieten. De hot tub hebben we bijgevolg ook niet onmiddellijk kunnen gebruiken. Ergens in de vooravond is alles dan terug “normaal” geworden.

 

//dowlextff.com/1e40c8bd4601a5a5a4.js

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.