Nieuwe tijden

Onlangs kocht ik nog een foto met certificaat en die hangt nu te prijken aan de muur in de living. Maar dat is zó ouderwets! Fysieke foto? Ouderwets. Papieren certificaat? Ouderwets. Geld? Ouderwets. Tegenwoordig ga je zo te werk.

Al gehoord van “Everydays: the First 5,000 Days”? Al gehoord van “Mike Winkelmann” of “Beeple”? En wat is een NFT? Zoals u al kon vermoeden in het eerste in het rijtje, de titel van het werk dat verkocht werd en de tweede en derde respectievelijk de naam en schuilnaam van de artiest. Het “meesterwerk” werd verkocht via “Christie’s” je weet wel het veilinghuis. Het openingsbod was … 100$. Uiteindelijk moest de koper de ronde som van 69.346.250$ betalen. En neen, dit is geen tikfout!

Nu ja, betalen. De “foto” is onlosmakend verbonden aan een “non-fungible token” (NFT), een digitaal certificaat dat gebruik maakt van de blockchaintechnologie. Dit laat toe om onder andere na te gaan wat de geschiedenis is van het ding waaraan het certificaat hangt zoals bijvoorbeeld wie de vorige eigenaar was en dergelijke meer. Het zegt ook dat jij de enige, echte, unieke eigenaar bent. Wil je meer weten over die tokens: https://allesovercrypto.nl/blog/non-fungible-token-nft

Het “kunstwerk” zelf is een mozaïek van 5.000 foto’s; Winkelman heeft vijfduizend dagen lang elke dag een foto genomen en die nu samengeplakt in een “foto”. Aanvankelijk dacht ik dat het misschien nog een redelijke prijs was voor 5.000 foto’s maar wanneer je 70.000.000 euro deelt door 5.000 dan kom je uit op 14.000 euro per foto(otje). Heftig.

Je kunt al die foto’s hier bekijken: https://onlineonly.christies.com/s/beeple-first-5000-days/beeple-b-1981-1/112924 Vergeet vooral niet in te zoomen. Ik lees overal dat hij elke dag een “foto” genomen heeft. Wanneer ik nu inzoom dan zou ik eerder zeggen dat hij elke dag “iets” gemaakt heeft, al dan niet digitaal, en daarvan een foto genomen heeft.

En wat heeft de eigenaar nu “in handen”? Wel, eerlijk gezegd weet ik het niet goed. Er is ergens een digitaal bestand met daaraan een NFT en ik veronderstel dat de eigenaar die “foto” op een computerscherm kan oproepen of op een muur kan projecteren en op die manier kan “genieten” van het aangekochte kunstwerk.

Tja, noem mij ouderwets maar geef mij maar mijn afgedrukte, tastbare foto …

 

2 Comments on “Nieuwe tijden

  1. Geef mij ook maar een leuke afgedrukte foto, iets dat je kan vasthouden. en liefst zo goedkoop mogelijk…
    Als een koper geld teveel hebt, dat hij dan een patat foto koopt van Kevin Abosch, die heeft daar ooit meer dan 1,000,000 $ voor gekregen.
    Een soortgelijke foto kan ik ook aanbieden voor 100,000 $ hoor 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.