Steve McCurry Tentoonstelling

Steve McCurry werd geboren in 1950 in Philadelphia. Wanneer je zijn naam uitspreekt, dan denkt iedereen onmiddellijk aan “het meisje met de groene ogen” of the “Afghan Girl” (Sharbat Gula). Een historische en iconische foto die veel covers van tijdschriften gesierd heeft, waaronder die van National Geographic in 1985. De foto zelf werd een jaar eerder genomen. Voor deze en vele andere foto’s ontving hij een resem prijzen: de Robert Capa Gold Medal, de National Press Photographers Award, vier keer de World Press Photo Award en niet zo lang geleden ontving hij van de Royal Photographic Society in Londen de Centenary Medal for Lifetime Achievement. In 2019 werd hij opgenomen in de International Photography Hall of Fame.

Maar, de tentoonstelling is wel meer dan die ene foto. Veel meer. Dus, zaterdag richting Antwerpen gereden meer bepaald naar de Waagnatie waar de tentoonstelling loopt van 12.05.2021 tot … (waarschijnlijk) 31.08.2021. Later dan deze datum kun je geen tickets meer kopen. Volgens de website zou de tentoonstelling lopen tot 10.10.2021. Je moet wel een timeslot reserveren via de ticketverkoop.

De ingang van de parking vinden is niet echt duidelijk en de betaling al evenmin. Het is wel “maar” vijf euro voor een ganse dag. Eens binnen krijg je een “bakske” mee met uitleg over enkele van de opgehangen foto’s. Kies je voor de Nederlandstalige uitleg, dan krijg je de uitleg van een of andere stem. Kies je voor de Engelse, dan hoor je de fotograaf zelf aan het woord. Per momenten was de muziek die uit de luisprekers in de zaal kwam, echt storend. Te luid en per momenten kraakten de luidsprekers alsof ze het volume niet aankonden. Voor begrijpbare redenen kun je het volume van het “bakske” zelf niet echt luid zetten dus reden te meer om het wat stil te houden in de zaal.

Alle foto’s hingen in één zaal en gescheiden door hoge, zwarte lappen stof. Aan elke zijde van de stof hing een foto en er was een te volgen parcours uitgewerkt. Zelf verstond ik de logica van de foto’s niet. Meestal hangen ze chronologisch of per thema of per locatie. Misschien hebben ze beslist om de selectie lukraak op te hangen … Tja, waarom ook niet?

Dit is een beschrijving die je kunt lezen op de website:
“De expo The World of Steve McCurry toont meer dan 200 foto’s op groot formaat. Door de unieke setting van Waagnatie wordt dit zonder twijfel een nieuwe indrukwekkende editie van wat nu al de grootste en meest complete retrospectieve van deze wereldbekende Amerikaanse fotograaf. Je zult er de bekendste foto’s kunnen bewonderen uit zijn carrière van meer dan 40 jaar, maar ook recent werk en zelfs niet eerder vertoonde werken.”

Eens ter plaatse kun je foto’s bewonderen van over gans de wereld. Er zijn portretten bij natuurlijk maar ook foto’s van evenementen die in ieders geheugen gegrift staan zoals de aanslagen van 11.09.2001 in New York bijvoorbeeld. Het is goed te zien dat de mens bijna altijd centraal staat en dat hij zich toelegt op tradities, bedreigde culturen, geweld en oorlogen maar evengoed hedendaagse cultuur.

Voor een mooie beschrijving en interview kun je hier terecht:
https://www.brusselblogt.be/2017/03/29/steve-mccurry-fotograaf-met-negen-levens.html

Of je kan het boek Steve McCurry / Icons – Conversations avec Biba Giacchetti kopen terplaatse. Via het interview leer je meer over de foto’s die je tegenkomt tijdens de tentoonstelling.

link:https://www.stevemccurryexpo.com/

Waagnatie
Rijnkaai 150
2000 Antwerpen

Openingsuren:
Maandag tot zondag van 10:00 uur tot 18:00 uur
Dinsdag gesloten
Elke dag open tijdens Belgische schoolvakanties en feestdagen

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.