Oekraïne – Deel 2

Hoe is het nu zo ver kunnen komen? Deels door onze onverschilligheid en onwil om er ook maar iets aan te doen. Nog een feit om niet fier op te zijn is het “Memorandum van Budapest” van 1994. Ook hier veel blabla en beloftes. Na de val van de USSR in 1991 kwamen een aantal van de nucleaire wapens in handen van Oekraïne en werd het op slag de derde grootste “atoommacht”.  Dit wordt in twijfel getrokken want blijkbaar kon enkel Moskou op de rode knoppen drukken van de atoomwapens.

Met het document dat getekend werd op 05.12.1994 op de top van “Organization for Security and Cooperation in Europe” (OSCE) gaf Oekraïne zijn nucleaire wapens af in ruil voor “bescherming”. De verenigde Staten, Groot-Brittanië en Rusland waren tevreden met de beslissing om het non-proliferatieverdrag te ondertekenen en beloofden om “de bestaande grenzen van Oekraïne te respecteren”. Dit toont nog maar eens wat een belofte van sommige mensen (landen) waard is.

Waarom heeft het Westen Oekraïne niet onder zijn vleugels genomen na de Oranjerevolutie van 2004? Ze gingen daar dezelfde weg op als Rusland: een land geleid door een bende oligarchen met een dictator aan het hoofd. En dan is er nog Euromaidan of de “Revolutie van de Waardigheid” waar Europa nog maar eens te weinig te laat gedaan heeft.

Waarom hebben we de spelen in Sotsji niet geboycot? Nu zie ik al die politiekers op tv woorden gebruiken zoals autocraat, dictator, tsaar, tiran, despoot, oligarch, … Weten ze dat nu pas? Hebben ze dat pas in de laatste vier dagen ontdekt? Ik zie nu zelfs een grOENE politieker in de studio met een pin die bestaat uit de Oekraïnse en Belgische vlag. Wat een bende hypocrieten.

Al twintig jaar lang doet die zot wat hij wilt en wij kijken er naar. Of we kijken de andere kant op. En wanneer je de analyse van die speech er eens op naleest dat moet je je toch vragen stellen. Deze analyse is echt de moeite waard! Ik ga er dan ook zelf geen woorden aan vuil maken. Trouwens ik heb er niets aan toe te voegen. Die zot leeft gewoon in zijn eigen gecreëerde wereld en spijtig genoeg staat hij niet meer open voor andere opinies of visies en duldt ook geen tegenspraak meer. Kijk gewoon naar bepaalde termen die hij gebruikt. En naar de “meeting” met zijn eigen veiligheidsadviseurs. En wat gaan we doen met al de bezittingen van die zot? Dit is een passage uit de New York Times: “On paper, the Russian president appears to own very little. Yet estimates put his hidden wealth well over $100 billion.” Jaja, billion, met een “b”. Wanneer gaan we die aanslaan en/of bevriezen en teruggeven aan de bevolking?

De Oekraïnse minister van Defensie Oleksii Reznikov vroeg aan zijn collega Ludivine Dedonder of ze kon helpen met een beetje materiaal. Hij had zelfs een verlanglijstje: nachtkijkers, helmen, kogelvrije vesten, thermografische camera’s, militaire communicatieapparatuur, radars, robotten om bommen te ontmijnen, mortieren, mistral-luchtafweer, sonarsystemen, medische voertuigen, anti-drone-jammers …en wapens. Tja, het is oorlog. Met flesjes water en dekens kunnen ze niet echt veel van die Russen tegenhouden. Maar, ja er worden geen wapens geleverd. Het is een “njet” van de grOENEN.

Maar we mogen toch fier zijn: er was applaus in de Kamer en aan de Zestien wappert een geel-blauwe vlag. Daar zullen de Oekraïners zich kunnen aan optrekken. En de soldaten nog veel meer. Ik ben zeker dat ze met al die steun de Russen nu zullen kunnen buitenwerken.

Na een nachtje zoeken heeft Dedonder dan toch nog ergens wat wapens gevonden. En de grOENEN zijn nu opeens wel akkoord … Dus, nu dat Kiev bijna gevallen is, gaan we wapens sturen. Echt. En nu gaat zelfs de Europese Unie wapens leveren. Toen Oekraïne erom vroeg, werden die geweigerd. Iets anders, waarom lopen hier nog Russische ambassadeurs rond?

SWIFT. Nog zo iets. Wordt door bepaalde mensen gezien als een voorhamer. Maar we gaan die niet gebruiken. Je kunt je ook vragen stellen bij de “macht” van Europa. Uiteindelijk is iedereen bezig met zichzelf. Kijk maar naar de rol van Duitsland. Dmytro Kubela vindt van wel. Op zondag gaan ze dan toch de koord doorknippen. Zijn er dan geen sancties? Natuurlijk wel en die kun je onder andere op deze website nagaan.

De tussenkomst van de zaakgelastigde in De Zevende Dag van 27.02.2022 greep je bij de keel en deed je verschillende keren slikken.

Nucleaire wapens. Het n-woord is gevallen. Gaat hij die gebruiken? Het enige juiste antwoord: niemand die het weet. Maar de doctrine zegt wel “Escalate to De-escalate“. En dat baart wel zorgen: ook hier kunnen we niet zeggen dat we het niet wisten.

Ondertussen beginnen de oligarchen zich blijkbaar te roeren. Zo zijn er twee met name Mikhail Fridman en Oleg Deripaska die “called for an end to the conflict triggered by President Vladimir Putin’s assault on Ukraine, with Fridman calling it a tragedy for both countries’ people.”

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.