Klimaatrapport

Ik weet het,het begint “afgezaagd” te worden. En zoals de coronamoeheid, zal er waarschijnlijk iets bestaan als de klimaat(opwarming)moeheid. Maar … we kunnen toch niet met onze ogen toe het schip op de ijsberg laten botsen. We moeten NU met z’n allen die koers veranderen. Ja, maar Oekraïne is toch ook erg. Misschien erger. Hmmm, dat weet ik niet zo zeker. Indien we de klimaatopwarming niet stoppen, dan gaat de WERELD naar de knoppen. En die opwarming en de steeds groter wordende catastrofes, gebeuren ook NU.

Het IPCC heeft het laatste rapport op hun website geplaatst. Voor de liefhebbers is er de volledige versie van 3.675 pagina’s. Indien je hiervoor geen tijd hebt, kies dan het onderwerp waarover je wilt lezen. En dat het IPCC heel maar dan ook heel voorzichtig is, moge blijken over de gebruikte woorden:

1990: “The unequivocal detection of the enhanced greenhouse effect … is not likely for a decade or more.”
1995: “The ability to connect climate change to human influence is “currently limited.”
2001: There is “new and stronger evidence” that warming is due to greenhouse gas emissions.
2007: Global warming is unequivocal, and there is “high confidence” that human influence is to blame.
2013: “Warming of the climate system is unequivocal,” and “human influence on the climate system is clear.”
2021: “It is unequivocal that human influence has warmed the atmosphere, ocean and land.”

In 2007 zijn ze zeker van de globale opwarming maar dat het door de mens veroorzaakt is staat nog niet echt vast. Er is wel “high confidence”. Het is pas vorig jaar dat ze beslissen om te zeggen dat de opwarming onmiskenbaar door de mens is veroorzaakt.

En wat staat er nu eigenlijk in dat rapport?
De ganse wereld wordt getroffen; geen enkel gebied ontsnapt aan de grillen van de opwarming van de aarde. Ongeveer de helft van de wereld leeft in gebieden die “hoogst kwetsbaar” zijn voor klimaatopwarming. Heel veel leven (bomen, koraalriffen en dieren) zullen massal sterven. Miljoenen mensen zullen voedsel en water tekort komen. We mogen in geen geval de 1,5°C opwarming overschrijden. Indien dat wel gebeurt dan zullen heel veel kuststreken en bepaalde eilanden overstromen en zelfs verdwijnen. Mocht de aarde opwarmen met 2°C zou een kleine 20% van het leven op land kunnen verdwijnen en zouden drie miljard mensen een tekort aan water hebben. Het grote probleem is dat eens de sneeuwbal van de berg begint te rollen dat die niet meer te stoppen is. Niet alleen is die niet meer te stoppen die wordt ook alsmaar groter en groter.

En dat sommigen het ernstig nemen kun je zien op dit filmpje waar een huis een meter of zo volledig verhoogd werd wegens de terugkerende overstromingen in Charleston, South-Carolina in de Verenigde Staten. Landen en streken beginnen nu al maatregelen te nemen tegen wat waarschijnlijk/misschien op ons afkomt.Er zijn tegenwoordig bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verhogen van huizen. Er is nu zelfs een “Home Raising Academy“.

Het is ook zo dat in bepaalde gebieden, de prijzen van huizen beginnen te zakken omdat ze juist dicht bij het water liggen. Het is ooit anders geweest. Maar op sommige websites staat ook te lezen dat investeren in Florida en meer bepaald in Miami Beach geen probleem is en nog zeker de moeite loont. Er zijn er ook die gewoon niet weg willen uit Florida en voor hen ben ik deze slogan tegengekomen: “Palm Beach Billionaires’ Fix for Sinking Megamansions: Build Bigger”. Tja, nog groter?

One Comment on “Klimaatrapport

 1. Water zal het probleem niet direct zijn…
  Drinkbaar water, daar vechten mensen nu al voor !
  Het water dat we drinken is (nog) niet echt een probleem, maar wel het water dat we ETEN…
  1Kg biefstuk = 4 liter water
  1 koe = 400 liter water per jaar…
  2 miljoen koeien in België… reken zelf uit !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.