Oekraïne – Deel 3

Een van de grote problemen dezer dagen is propaganda, disinformatie en dergelijke meer. En hier wordt gretig gebruik van gemaakt. En waarschijnlijk door beide kanten. Een ander probleem zijn de lobbyisten en consultants die voor de “vijand” werken. “Der Krieg und das damit verbundene Leid für die Menschen in der Ukraine muss schnellstmöglich beendet werden. Das ist die Verantwortung der russischen Regierung.” Vrij vertaald “de oorlog en het daarbij veroorzaakt leed voor de mensen moet zo snel mogelijk stoppen. En dat is de verantwoordelijkheid van de Russische regering”. Mooi toch. En wie gaat hier niet mee akkoord gaan? Alleen, deze woorden komen uit de mond van Gerhard Schröder. Je weet wel, de oud-bondskanselier van Duitsland. En? Wel, deze man is een persoonlijke vriend van de zot. Hij verdedigt al sinds 2005 de Russische gasbelangen en natuurlijk de Nordstream 2 die met zijn 1.200 km lange pijpleiding toch geen klein project is. Er werd vijf jaar aan gebouwd en er hang een kostenplaatje aan van een kleine 10.000.000.000 euro. En wie heeft er een groot deel van dat bedrag betaald? Gazprom. Blijkbaar zit Schröder ook nog eens in een of andere raad bij Rosneft. En wat vindt hij nu zelf van het feit dat hij voor de Russen werkt? In 2019 zei hij het volgende in Der Spiegel: “Es ist mein Leben, nicht eures.” Het is mijn leven, niet dat van jullie. Een beetje een Duitse “Et alors?”

Uitspraak van Olaf Scholz: “Dieser Krieg ist Putins Krieg.” (Krieg=oorlog)

Ook bij de beelden die op deze website getoond worden, weet je niet altijd waar en wanneer ze gemaakt werden. Sommige heb ik wel al op officiële kanalen zien passeren.

Internationaal werd er afgesproken om geen clusterbommen te gebruiken en al zeker niet wanneer burgers getroffen zouden kunnen worden. En wat zien we in Oekraïne? Hier worden woonbuurten en hospitalen getroffen. Wat nu wel opvalt is dat er twee landen die conventie tegen clusterbommen niet getekend hebben …

En dan is er het tweede “front” waar geen bommen worden gegooid maar waar “gewerkt” wordt met nullen en eenen. Met cyberaanvallen proberen de Russen de informatieve websites en die van de regering plat te leggen. Daarmee hebben de burgers geen toegang meer tot waarschuwingen en tips en dergelijke meer. Ook proberen ze om gsm’s te infecteren om op die manier mee te luisteren en/of te volgen wat en waar die burgers zoal gaan op internet en in de straten van Oekraïne.

Indien je een beetje wilt volgen wat er waar gebeurt in Oekraïne, dan kun je dat op deze kaart doen.

Vandaag zag ik beelden op het nieuws van een TOS-1A of een Multiple Launch Rocket System (MLRS). Het zijn thermobarische raketten. Die term zegt je misschien niets maar wanneer je de beelden ziet dan weet je onmiddellijk waarover het gaat. Het is precies de moderne versie van het Stalinorgel, een ding dat twee dozijn raketten kan afschieten na elkaar met slechtse een fractie van een seconde tussen elke raket. In dit filmpje zie je de vernietigingskracht van het wapen in kwestie. Op thedrive kun je nalezen wat de geschiedenis en de mogelijkheden zijn van dit wapen. Men spreekt ook soms van thermobarische raketten omdat ze  alle zuurstof onttrekken binnen een straal van 300 meter waardoor elk levend organisme binnen die straal zou kunnen stikken.

Ik viel van mijn stoel toen Bart Schols in De Afspraak aan de stafchef Michel Hofman vroeg wat een thermobarische bom was. Hofman zei dat hij “even moest passen” omdat hij het antwoord niet echt wist. Stafchef van het Belgisch leger …

En alle beetjes helpen moeten ze gedacht hebben bij Ukravtodor: ze hebben heel veel wegaanduidingen en pijlen verwijderd om zo de Russen te misleiden. En hierbij hebben ook de burgers geholpen. We gaan ze het echt niet gemakkelijk maken dachten ze ginder. En boven de snelweg verschenen berichten met “fuck you” in.

Hier kun je de situatie in Oekraïne minuut per minuut volgen.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.