Oekraïne – Deel 5

A headless statue stands to the left, while, to the right, an open wooden box can be seen with a wax head of Russian President Vladimir Putin inside.

Julien De Rosa / AFP / Getty

Bij de foto kan ik maar een ding zeggen: hoop doet leven.

Wanneer ik dat allemaal zo lees dan kom ik tot de conclusie dat de zot doet wat hij doet omdat er verschillende entiteiten en personen zijn die hem geholpen en gesteund hebben. AL TWINTIG JAAR LANG! Op geen enkel moment vonden wij het nodig om in te grijpen. Eigenbelang is waarschijnlijk de hoofdreden. Maar …

Zo zijn er de:

  1. oligarchen of de geldschieters
  2. siloviki of de securocraten (in de politiek geraakt via KGB, GRU, FSO, FSB, FSKN, SVR of ander militair- of politieapparaat)
  3. inner circle of de ja-knikkers
  4. collega’s of de andere-kant-uitkijkers (premiers, staatshoofden, leiders allerhande die al dan niet bewust jarenlang de andere kant opgekeken hebben)
  5. huurlingen en -moordenaars of het menselijk uitschot
  6. Rosgvardiya of Nationale Garde

De Gaulle wist het vele jaren geleden al: “Les États n’ont pas d’amis, ils n’ont que des intérêts.” (“Staten hebben geen vrienden, slechts belangen.”) Eigen belangen. En die lijn kun je natuurlijk doortrekken. “Politiekers hebben geen vrienden, slechts belangen.” Hier zeker eigen belangen.

Iedereen weet dat sport in het algemeen en judo in het bijzonder, heel belangrijk is voor de zot. In The New York Times staat het verhaal waarbij de zot blijkbaar gewacht heeft om Oekraïne aan te vallen tot na de Winterspelen … En voor wat hoort wat. Het is momenteel oorverdovend stil in China.

1. De Oligarchen
Er wordt regelmatig verwezen naar de Oligarchen maar wie en wat zijn dat eigenlijk?

Meestal is een oligarch heel, heel rijk. De afkomst van het geld is dubieus om het zacht uit te drukken. Ze zijn lid van de one-percenters. Ze bouwden hun imperium door de privatisering van de jaren negentig, met name de contante verkoop van de grootste Russische staatsbedrijven na 1995. De zot heeft geholpen door hen staatscontracten te geven en dan natuurlijk “langs de kassa te passeren”.

Een schoolvoorbeeld is Roman Abramovitch, die door het leven gaat als de “eigenaar” van Chelsea. Sinds gisteren (02.03.2022) ex-eigenaar. Hij heeft nog veel meer zoals een eigen vliegtuig, een boot en een huis. Dit is een lijst met de grootste boten. Maar Roman heeft meer dan honderd vriendjes die zichzelf ook miljardair kunnnen noemen. En die hebben ook meestal een paleis op het water. Sommige van die boten zijn gewoon onvoorstelbaar luxueus. Forbes heeft zelfs een lijst opgesteld van 32 van die boten die toebehoren aan Russische miljardairs. Ik weet wel niet of het allemaal oligarchen zijn.

En juist zoals de politiekers bij ons elkaar staan te verdringen om nu voor de camera’s de strafste veroordelingen uit te spreken doet men dat in Groot-Brittanië ook. Johnson was naar Polen gegaan voor een meeting met de Poolse premier en veroordeelde de “barbaarse tactieken”. Tot zover het geblaat. Tijdens de persconferentie nam Daria Kaleniuk, de executive director van het Anti-Corruption Action Center, een Oekrïense organizatie, even de microfoon en zei het volgende: “You’re coming to Poland. You’re not coming to Kyiv … because you’re afraid.” En ze had nog niet gedaan. ““You’re talking about more sanctions, prime minister. But Roman Abramovich is not sanctioned. He is in London. His children are not in the bombardments. His children are there, in London,” Kaleniuk said. Johnson has pledged to crack down on “dirty money” in Britain, and the British government has frozen assets and imposed a travel ban on a handful of prominent Russian oligarchs.” Johnson zei ook dat Abramovitch reeds gesanctioneerd werd. Wat bleek? De zoveelste leugen.

En wat hoor ik nu uit de mond van burgemeester Khan van Londen? Dat de huizen van de oligarchen in zijn stad geen huizen zijn maar gouden bakstenen die dienen om geld wit te wassen. Hij wil ze zelfs gebruiken om vluchtelingen in op te vangen. Hij noemt dat “poëtische gerechtigheid”. Tja.

Maar ook hier moeten we eens eerlijk naar onszelf kijken: overal waar een mailjardair opduikt, wordt de rode loper uitgerold. En zeker in London waar de superrijken in alle stilte bijna 100.000 bezittingen gekocht hebben in Engeland en Wales. Natuurlijk hebben ze dat niet zelf gedaan maar werden ze geholpen door een “leger” aan makelaars, notarissen, accountants, consultants, bankiers en advocaten. En wanneer politici of politiediensten dan toch vragen stellen of “er iets willen tegen doen” dan hoor je steevast dat er te weinig personeel en middelen zijn om dit allemaal aan te pakken. Ze kunnen gewoon niet op tegen de advocaten van de oligarchen … Dit is een fantastisch artikel dat in grote mate uitlegt wie welke spandiensten levert. Dan begin je te snappen waarom er zo weinig gedaan wordt tegen die bende “corruptici”.

Iets anders dat opgevallen is bij Abramovich is het feit dat hij volgens de ene site vier, volgens een andere drie nationaliteiten heeft. Dus, er zal wel altijd een land zijn dat hem opvangt en beschermt. Verschillende van zijn vriendjes hebben eveneens meerdere paspoorten.

En dan zijn er de sancties. Wat super gemakkelijk is, is het aan de ketting leggen van een boot. Maar dan begint het: wie gaat de boot onderhouden? Sommige boten hebben 40 mensen personeel rondlopen. Wie er verantwoordelijk is wanneer er iets misloopt. Eens in het bezit van de boot, wordt die dan eigendom van de staat die aanslaat? Enz, enz. En … dan zijn er nog de advocaten van de oligarchen.

Er komt wel verandering bij de oligarchen. Ah ja, ze voelen nu waar het pijn doet: in hun portemonee. Hun duur speelgoed wordt afgenomen of aangeslagen en overal duiken er moeials op die hun neus in al die onfrisse zaken steken. Nu kan men ineens wel dingen onderzoeken. Evgeny Lebedev (niet direct een oligarch), Russisch-Britse zakenman en zoon van Russisch miljardair Alexander Lebedev (ooit bij de KGB gewerkt), gevraagd aan de zot om de oorlog te stoppen. In 2020 werd Evgeny benoemd tot lid van de Chamber of Lords door Johnson en heeft hij deze laatste ondersteund toen hij burgemeester van Londen was.

Abramovich verkoopt Chelsea en gaat het geld doneren aan “de slachtoffers” in Oekraïne. Vraag is natuurlijk wie hij ziet als slachtoffer …
Oleg Tinkov kan er niet tegen dat er onschuldige mensen sterven.
Oleg Deripaska, oprichter van de aluminiumgroep Rusal, wil af van het “staatskapitalisme” in Rusland.
Mikhail Fridman wil dat er een einde komt aan het bloedvergieten.
Oesmanov had bij de Engelse voetbalclub Everton 36 miljoen euro geïnvesteerd in het trainingscentrum. Die voetbalclub heeft woensdag alle sponsorcontracten met de oligarch stopgezet.
Oleg Vladimirovich Deripaska is de oprichter van Basic Element, het grootste industriële bedrijf van Rusland. Hij vindt dat de vrede  prioriteit heeft en dat de onderhandelingen zo snel mogelijk moeten beginnen.
Alex Konanykhin, een Russische ondernemer en voormalig bankier, die nu in de VS is gevestigd, bood deze week 1 miljoen dollar op sociale media aan elke militaire officier die de Russische dictator Vladimir Poetin “dood of levend” zou afleveren. Het verhaal van Konanykhin zelf is trouwens op z’n zachtst gezegd opmerkelijk.

Dit is toch allemaal zo ontroerend. Al die menselijke warmte en medeleven.

En dan is er de Amerikaanse Senator Lindsey Graham die een paar vragen stelt op zijn Twitter-profielen tot de volgende conclusie komt:
“The only way this ends is for somebody in Russia to take this guy out.” En … de Russische ambassade in de VS vindt deze post “crimineel”.

Hoe groot is de kans dat hij omgelegd wordt? Heel klein. Maar in het artikel staat wel :”When all decision making has been concentrated in the hands of a single all powerful ruler, as with Putin, only the physical removal of the tyrant can end the tyranny and lift the danger that he is posing.”

Een paar dagen terug heeft een Russisch zakenman een miljoen dollar uitgeloofd om Poetin te arresteren als oorlogsmisdadiger.

Alex Konanykhin, een Russische ondernemer en voormalig bankier, die nu in de VS is gevestigd, bood deze week 1 miljoen dollar op sociale media aan elke militaire officier die de Russische dictator Vladimir Poetin “dood of levend” zou afleveren. Het verhaal van Konanykhin zelf is trouwens op z’n zachtst gezegd opmerkelijk.

En lager moet je eens lezen wat Meta nu wel toegelaten heeft … Voorlopig en slechts in bepaalde landen. Maar toch.

2. Siloviki
De securocraten of ook eens silovarchen genoemd komen allemaal uit de veiligheidsdiensten. Men beschouwt Igor Sechin als hun (informele) leider. Hij is de voorzitter van oliebedrijf Rosneft en wordt gezien als de op een na machtigste persoon in Rusland.

Wanneer ik dingen lees over die gasten dan kom it tot de conclusie dat het grote, gefrusteerde dromers zijn. De grafieken op deze website spreken boekdelen en leren mij waarom de zot doet wat hij doet. Die Siloviki denken in grote mate zoals hun baas en de ene voedt en versterkt de andere. Ze dromen van het grote USSR, van een wereldmacht, van een geopolitieke rol in de wereld en dergelijke meer.

3. Inner circle
Deze bende van ja-knikkers bestaat uit enkele politiekers waarbij Lavrov waarschijnlijk wel de bekendste is, enkele oligarchen en enkele Siloviki. Het enige probleem is dat de lijnen tussen de Siloviki en de oligarchen soms heel vaag worden.

4. Collega’s
De Chinese minister van Buitenlandse Zaken noemt Rusland maandag de “belangrijkste strategische partner” van Peking en zegt dat de banden met Moskou “een van de meest cruciale bilaterale betrekkingen in de wereld” vormen. Blijkbaar zijn Erdogan en de zot ook goeie vrienden. En die van Syrië ook. China is een beetje een twijfelgeval. Althans voor de buitenwereld.

Reeds in 1999 had er toch een belletje moeten rinkelen met wat hij gedaan heeft in Tsjettsjenië. Het feit dat hij landen en/of streken aanvalt en dat hij absoluut tegen de uitbreiding is, moeten ze toch ook geweten hebben. Hij vond dat beschamend en vernederend. En nu lopen ze bij de EU te zeggen dat Oekraïne welkom is.

Zelfs nu met de oorlog met Oekraïne gaat deze gast nog langs bij Poetin. Ah ja, zijn inkomen hangt ervan af. Die is ooit bondskanselier geweest van Duitsland van 1998 tot en met 2005. En stopt Duitsland met de invoer van gas en olie uit Rusland? Natuurlijk niet. Uiteindelijk helpt al dat geld dat Rusland ontvangt hun oorlogskas spijzen.

5. Huurlingen
Eigenlijk zijn het “guurlingen”. Echt gure types die enkel uitzijn op plunderen, verkrachten en moorden. En niet altijd voor een “ideaal” of land of geloof. Het gaat om geld. Een andere altijd weerkerend probleem bij bezettingen, guerilla en oorlog zijn de verkrachtingen. Deze worden gretig gebruikt als “wapen” om de lokale bevolking te kleineren maar vooral te terroriseren.

Regelmatig vallen twee namen: Hofman en Kadyrovtsy. Nu hoor ik ook dat er strijders uit Syrië gaan ingezet worden.

6. Rosgvardiya of Nationale Garde
Dit is een korps van 340.000 paramilitairen die sinds 2016 rechtstreeks onder het bevel van de zot staan. Het zijn zijn persoonlijke ogen en oren en ze moeten hem ook beschermen tegen een staatsgreep. Blijkbaar bestaat de leiding uit mannen die heel veel jaren dienst hebben bij een of andere veiligheidsdienst. Ze worden ook ingezet voor alles en nog wat: Covid-19, milieurampen, betogingen en dergelijke meer.

 

We moeten toch ook eens nadenken over een consequent beleid en het continu meten met twee maten en twee gewichten. We beschuldigen Rusland ervan “redenen” te gebruiken om Oekraïne binnen te vallen die totaal verzonnen zijn of de waarheid geweld aandoen. Wat was ook alweer de reden waarom wij Irak hebben aangevallen. Weet je nog Colin Powel in de VN met zijn foto’s? En Irak herbergde ook nog eens leden van een terreurbeweging. We zijn nu 2022 en we zoeken nog steeds naar zowel die vermeende “weapons of mass destruction” als de terroristen van Al Qaida.

Ik lees nu bij Reuters dat Meta, het moederbedrijf van Fakebook en Instagram hun regels versoepeld hebben omtrent het “oproepen tot geweld”. Men mag nu tijdelijk en enkel in bepaalde landen oproepen om de zot om te leggen en dergelijke meer.

Een kleine passage uit het artikel: “”We are issuing a spirit-of-the-policy allowance to allow T1 violent speech that would otherwise be removed under the Hate Speech policy when: (a) targeting Russian soldiers, EXCEPT prisoners of war, or (b) targeting Russians where it’s clear that the context is the Russian invasion of Ukraine (e.g., content mentions the invasion, self-defense, etc.),” it said in the email.” Euhhhh, wat is een “spirit-of-the-policy allowance”, wat is “T1 violent speech” en wat betekent “where it’s clear that the context is the Russian invasion of Ukraine”?

Dus, concreet: ergens in de VS zit een werknemer van Meta achter een computer en die gaat bepalen of een oproep om Russen om te leggen mag gepost worden of niet …

En wat ook terug mag, is sympathie uiten voor Azov een of andere extreemrechtse Oekraïense militie.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.