Het gaat echt niet goed met het Amazonegebied maar dat weten we al langer. Het is de airco en de long van de wereld en deze laatste is ziek. Niet alleen ziek, ze wordt dagelijks ook nog eens kleiner.
De eerste zin van dit artikel is toch opmerkelijk … “Called “Amazônia” Salgado believes the purpose is not aesthetic, but political, particularly with regard to the Brazilian government. Salgado references Brazilian President Jair Bolsonaro’s letter to U.S. President Joe Biden, in which he promises to stop illegal deforestation in the Amazon. “Mr. Bolsonaro’s government tells lie after lie,” he said. “He gives the impression that he is solving problems but he is telling lies to continue destroying.””
Sebastião Salgado Photo Exhibit Highlights Amazon Forest Destruction
Volgens epidemiologe Alessandra Nava en biologe Fernanda Atanaena (in Science Advances), tesamen met nog een kleine twintig andere onderzoekers, zeggen dat we pandemieën moeten voorkomen. Natuurlijk zal iedereen het daarmee eens zijn want voorkomen is nog altijd beter dan genezen. En daar, zoals bij alles zeker, hangt een prijskaartje aan: 17.000.000.000 euro. Elk jaar. Gigantisch bedrag maar dat zou “slechts” vijf procent zijn van de schade die de coronapandemie heeft aangericht.
Omdat ergens ter wereld de mens meer en meer de wildernis intrekt om te jagen, wonen, hout te kappen en dergelijke meer, komen ze ook meer en meer in contact met rare beestjes. Al dan niet overgebracht via dieren. Hun stelling is dat we die natuur moeten beschermen. En niet inpalmen, veroveren, kappen of gebruiken voor landbouw. Daarvoor doen ze onderzoek in Manaus in de Amazone in Brazilië. Nava onderzoekt dieren op de aanwezigheid van bacterieën, virussen en ziektekiemen die zouden kunnen “overspringen” op mensen.
Blijkbaar wordt het Amazonegebied door de ontbossing gezien als het mogelijk volgend probleemoord vanwaar virussen zouden kunnen vertrekken op wereldtournee. En laat het nu juist in dat land zijn dat er een zekere Jair Bolsonaro op de troon zit. In die drie jaar is de ontbossing met bijna 60 % toegenomen.
https://www.demorgen.be/nieuws/in-de-amazone-speurt-epidemiologe-alessandra-nava-naar-opvolgers-van-covid-19-we-moeten-pandemieen-voorkomen~b1ce069e/
Maar waarom doen ze nu eigenlijk onderzoek in Manus?
“Manaus, Brazil, a city of 2.2 million people in the Amazon rainforest, is just such a place. The jungle that stretches for hundreds of kilometers in every direction has long threatened inhabitants with infections circulating in wildlife. Some 12% of the word’s 1400 bat species—known to host a bewildering range of viruses—flit through the Amazon forest. Its monkeys and rodents carry plenty of potential threats as well.”
https://www.science.org/content/article/scientists-scour-amazon-pathogens-could-spark-next-pandemic
Misschien bestaat toeval niet maar gisteren 10.03.2022 kon ik dankzij de mensen van Taschen Brussel een lezing bijwonen over het onderwerp van zijn laatste boek … Amazônia in het hoofdkwartier van Taschen in Keulen. En dit na de fenomenale tentoonstelling in Parijs. We hebben “uit betrouwbare bron” vernomen dat de tentoonstelling naar Brussel komt in oktober 2023.
Daarna werden we ook nog getracteerd op een bezoek aan een galerie die zijn foto’s verkoopt.
Tijden de lezing werd spijtig genoeg bevestigd wat we reeds wisten maar er zijn blijkbaar sprankeltjes hoop. Het amazonegebied is een ecosysteem op zich en indien we het verstoren door te blijven kappen en branden dan doe je dat niet zonder gevolgen. Op de eerste plaats voor het amazonegebied zelf maar ook voor de ganse wereld. Salgado heeft een dozijn keer gevraagd om het gebied in kwestie te beschermen en het belang van bomen benadrukt. Hij neemt geen blad voor de mond en drukt de toehoorders met de neus op de feiten. Hij gaat wat rechterop zitten en begint net iets luider te spreken dan we van hem gewoon zijn. Met de vraag wie gas blijft kopen in Rusland en op die manier de oorlogskas spijzen krijgt hij de zaal muisstil. Het was al stil maar nu werd het ongemakkelijk stil. Maar … er volgde applaus. Of ze nu gaan stoppen met aardgas kopen van Rusland is maar de vraag.
Salgado en zijn echtgenote zijn een eigen project begonnen: Instituto Terra. Ondertussen hebben ze al meer dan zes miljoen inheemse bomen aangeplant. Daardoor is dit het grootste particuliere herbebossingsproject in Brazilië, met meer dan 2.100 hectare hersteld regenwoud. Voor het maken van zijn deze en vooral eerdere foto’s heeft hij echter een zware prijs betaald.
Maar er was nog zijn echtgenote Lélia die hem onvoorwaardelijk gesteund en geholpen heeft. Samen hebben ze zich op het bomenverhaal gestort en zo toch nog iets positiefs voor de wereld opgezet. Ze vormen een prachtige en onafscheidelijke tandem. Hij neemt foto’s en zij zorgt voor de publicatie van de boeken en het opzetten van de tentoonstellingen.
En dan heb ik ook nog eens René Rousseau ontmoet.
In 2020 krijgt hij slecht nieuws: zijn moeder blijkt ongeneeslijk ziek te zijn. Maar ze ging heel positief om met haar ziekte en ter herinnering aan zijn moeder wou hij ook iets positiefs doen: bomen aanplanten. En dat deed een belletje rinkelen: hij kende een vriend die ook bomen aanplantte: Salgado. Een nieuwe vzw werd geboren: Boompje voor Boja. Via de website kun je zelf een boompje (laten) planten door Instituto Terra in Brazilië. Je kunt een of meerdere boompjes planten ofwel voor jezelf ofwel voor iemand anders (en dan kun je een persoonlijke boodschap toevoegen aan je bestelling). Wanneer je vier boompjes aankoopt dan ontvang je een fiscaal aftrekbaar attest.
Valt er binnenkort iets te vieren zoals een huwelijk, geboorte, verjaardag of iets dergelijks, doe dan een boompje cadeau. Het is origineel, het gaat lang mee en Moeder Natuur gaat heel blij zijn. En valt er niets te vieren dan mag je toch nog (een) boompje(s) schenken …
Een aanvulling op de informatie die je hier geeft : Op VrtNU moet je de heel interessante & alarmerende docu “Day Zero (Water tekort)” zeker eens bekijken.