De tips van Johan – IJsland Tip 01

IJsland – Het paradijs van en voor de fotografen … indien het niet regent. Het mag regenen maar dan moet het grijs, laaghangend wolkendek af en toe wel eens opengebroken worden zodat er wat licht door kan. Indien dat niet het geval is dan heb je een “mooie” collectie landschaps- en andere foto’s met een grijze lucht van het begin van de reis tot het einde.

Het is ook het land van de Eyjafjallajökull – Doe geen moeite om het (juist) uit te spreken; alleen IJslanders kunnen dat …

De Voorbereiding 1/2 

Waarschuwing. Wat volgt is geschreven door een fotograaf voor fotografen. Ik weet heel goed dat je op een dikke week de tour van het eiland kunt doen. Dan heb je ook meer tijd doorgebracht in een terreinwagen of camper dan in de natuur … En dat kan toch echt de bedoeling niet zijn.

2v4a8014

Ondanks het beetje blauw dat je ziet was het hier wel degelijk aan het regenen. Alsof de regendruppels op zich nog niet voldoende waren om een een foto te verbrodden, had je ook nog eens al het opspattend water van de waterval.

IJsland is muziek in de oren van elke landschapsfotograaf. Staat ondertussen waarschijnlijk op de bucketlist van iedereen die een beetje met fotografie of natuur begaan is. Ijsland stond al een jaar of zes op mijn lijstje maar een verhuis en bijhorende verbouwingen zijn veel keren een spelbreker in het afhandelen van allerlei lijstjes en respecteren van prioriteiten. Je legt een spaarpotje aan (waar niet zal aan geraakt woorden voor de reis) tot wanneer de aannemer langsgeweest is en met het hand op zijn hart belooft dat het budget niet zal overschreden worden. De rest moet ik u niet uitleggen zeker …

Wat wil je juist doen? 

Het plan was om met twee koppels naar Ijsland te reizen om er in de eerste plaats het noorderlicht te bewonderen en te fotograferen en vervolgens de mooie landschappen.De twee koppels bestaan uit twee mannen (twee fotografen) en de twee respectievelijke echtgenotes. Aangezien we vaker tesamen op stap gaan beseffen de mannen dat de vrouwen soms (lees altijd) uren staan, zitten, hangen of liggen te wachten op de mannen. Een “wandeling” beginnen we altijd met vier totdat de mannen het statief opstellen en van in het begin is het dan “om zeep”. De vrouwen lopen door, komen terug, lopen door enz. Op het einde van de dag hebben de mannen amper één kilometer afgelegd en de vrouwen het tienvoudige.

Om de kerk in het midden te houden en bij wijze van experiment hebben we gekozen om maar een week naar Ijsland te gaan. Veel en veel te weinig blijkt nu. Iedereen vond dat het veel te kort was en dat we zeker moesten teruggaan. Het voordeel in België en andere Europese landen is dat wanneer je op stap gaat, je regelmatig “iets” tegenkomt waar je kan gaan zitten en/of iets bestellen. Niet zo in het deel van Ijsland waar wij waren.

2v4a8142

Dit is eveneens een groen spektakel maar niet hetgeen waarvoor we gekomen zijn. Het “echte” groene spektakel speelt zich af in de lucht.

Het grote voordeel was dat iedereen het “groene spektakel” wou zien. Aan de hand van foto’s op internet hebben we dan onze locaties vastgelegd. Iets anders waar iedereen het over eens was: niet elke avond ergens anders logeren. Dus, geen stress om elke avond een hotel of iets dergelijks te moeten zoeken in het donker. In Ijsland weten ze echt wat donker is; er is namelijk heel weinig lichtpollutie. Daarom werd er beslist om op twee “strategische” plaatsen te logeren: in Hallkelsholar bij Selfoss en het Fosshotel Glacier Lagoon voorbij Hof. Deze plaatsen werden aangepast en uitgekozen door Mario van Nordic. (http://www.nordic.be/). Wij hebben dus het pakket gekozen waarbij elke dag ergens anders gelogeerd werd maar dit was geen must en werd bijgevolg veranderd. In het pakket dat we een week of twee voor ons vertrek ontvangen hebben, zat ook een volledige route met aanbevolen plaatsen om te bezoeken evenals gedetailleerde instructies om op onze overnachtingsplaatsen te geraken.

Het grootste probleem dat we hadden bij de voorbereiding was de lijst van locaties. De lijst was namelijk veel en veel te lang. Of … de vakantie was veel en veel te kort. We gaan allemaal akkoord dat het het tweede is. Achteraf is nog maar eens gebleken dat we ons weer hebben laten vangen aan de afstanden. We wilden absoluut de ijsschotsen op het zwarte strand zien en dat is in Jökulsarlon. Je mag vooral niet vergeten bij de voorbereiding dat de maximale snelheid op de hoofdbaan 90 km/uur is. Een dorp doorkruisen is beperkt tot 50 km/uur. Dus wanneer je gaat bepalen wat je wilt zien of bezoeken hou daar rekening mee. En nu heb ik het over geasfalteerde banen. Bezoek je iets wat meer het land in dan daalt uw snelheid soms tot 30 km/uur of minder …

Onze lijst hebben we gemaakt op basis van foto’s die we gevonden hebben op bepaalde sites en in gidsen of boeken.

Bij de volgende trip gaan we terug een lijst maken van te fotograferen plaatsen maar voor elke verplaatsing gaan we de afstand tussen punt A en B onmiddellijk berekenen en nagaan hoelang we effectief in de wagen moeten zitten. En op basis van het aantal uren dat we al dan niet in de wagen moeten doorbrengen zal de verplaatsing uitgevoerd worden of niet. Die berekeningen zullen dan ook het aantal evenals de locaties van de overnachtingen bepalen.

Wij hebben dus vijf volle dage in Ijsland verbleven waarvan er … vijf waren met regen. Een echte ramp dus voor de fotografie. Ik moet er dan eerlijkheidshalve bijzeggen dat wanneer het regent, in een wagen zitten eigenlijk nog zo slecht niet is. Maar je gaat  niet naar Ijsland om diesel te verbranden.

Deze foto’s geven onze vakantie weer in twee beelden:

ijsland-camera

ijsland-weersvoorspelling

Tip 01:

Maak zeker een lijst van de plaatsen die je wilt bezoeken maar haal er telkens een kaart bij en (be)reken hoeveel tijd je gaat nodig hebben om van punt A naar punt B te gaan. Uiteindelijk, al de tijd die je doorbrengt in de wagen is tijd die je niet kunt benutten voor de dingen waarvoor je gekomen bent: stappen en foto’s nemen.

3 Comments on “De tips van Johan – IJsland Tip 01

  1. Pingback: IJsland 2019 | photodj

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.